Gran angular

Coneixement i indústria

En síntesi, l'economia del coneixement, per la qual hem d'apostar, no és eliminar la indústria, és una cosa ben diferent. Apostar per la recerca i la innovació sí, però també una indústria forta que les integri. El govern explica en el seu pla d'acció que s'han identificat i definit set àmbits en els quals centrarà les seves prioritats en política industrial i orientarà les seves accions

Amb pocs dies de diferència s'han produït dos esdeveniments desconnectats, però ambdós relacionats amb l'economia i la innovació.

El 4 de juliol, a Barcelona, la presentació de l'estratègia industrial de Catalunya. El títol de la jornada va ser: La Catalunya industrial: un objectiu compartit i va servir al govern per donar a conèixer les accions que vol dur a terme perquè la indústria recuperi el seu espai central en l'economia catalana. El dia 15 de juliol, a Madrid, la presentació per la Fundació COTEC del seu informe anual: Informe COTEC 2014 sobre Tecnologia I Innovació a Espanya.

El dia 4, el govern pretenia mostrar una nova manera d'entendre la política industrial i com cal desenvolupar-la a Catalunya. Implícitament ens diu el govern el que fa explícit l'Informe COTEC: conservar el sector manufacturer és especialment important ja que, com va indicar un panell d'experts en ciència i tecnologia creat pel president Obama per revisar l'estratègia del sector industrial del seu país el 2011, “si es perd la fabricació, a la llarga es perdrà el disseny i l'R+D”.

En síntesi, l'economia del coneixement, per la qual hem d'apostar, no és eliminar la indústria, és una cosa ben diferent. Apostar per la recerca i la innovació sí, però també una indústria forta que les integri.

El govern explica en el seu pla d'acció que s'han identificat i definit set àmbits en els quals centrarà les seves prioritats en política industrial i orientarà les seves accions. Són: Indústria Agroalimentària; Indústries de la Química, Energia i Recursos; Sistemes Industrials; Indústria del Disseny; Indústries de la Mobilitat Sostenible; Indústries de la Salut i Ciències de la Vida; i Indústries Culturals i basades en l'Experiència.

Per la seva banda, l'informe de COTEC posa de manifest la realitat de la innovació a l'Estat durant el passat any i la compara amb els països del nostre entorn. Dins de l'informe hi apareixen moltes dades relatives a les comunitats autònomes. Catalunya, dins la misèria de l'Estat espanyol, tot i empitjorar els resultats respecte a l'any 2012, queda ben situada en el conjunt, ja que totes les comunitats autònomes empitjoren, tret del País Basc. No cal preguntar-se per què.

De l'exhaustiu informe cito el capítol dedicat a les KET (Key Enabling Technologies, Tecnologies Facilitadores Essencials), que, segons la Comissió Europea, són aquelles tecnologies amb un ús intensiu de coneixement, associades a una elevada intensitat d'R+D, a uns cicles ràpids d'innovació, a una despesa elevada de capital i a una mà d'obra molt qualificada. Estan integrades en el nucli dels productes més innovadors i constitueixen la base de cadenes de valor estratègiques per a l'economia.

La Comissió Europea identifica les següents: Microelectrònica i Nanoelectrònica; Nanotecnologia; Fotònica; Materials avançats; Biotecnologia Industrial; i Tecnologies de Fabricació Avançada (conegudes com KET interdisciplinàries).

El paper transversal i pluridimensional de les KET queda plasmat en el nombre de PIME que operen en aquest àmbit i en el nombre de llocs de treball d'alta qualitat que s'estan creant.

Quan s'analitza quines són les KET en què som més competents i quines són les institucions que més patenten en aquestes tecnologies, un queda relativament decebut. Només el CSIC destaca a Europa en la Biotecnologia Industrial o blanca, res més. El CSIC és una institució distribuïda per tot l'Estat i no podem parlar específicament de Catalunya, tot i que Catalunya hi contribueix molt en aquest àmbit.

Segurament tenim bons resultats de recerca en els àmbits de les KET, però no aconseguim fer el salt i arribar al mercat. Com és ben conegut, i destaca l'Informe COTEC, això ens pot fer caure en “la vall de la mort”. Tenim bona recerca bàsica en aquests camps, en alguns casos molt reconeguda, però tenim poca o molt poca presència en el mercat. Comparativament hi ha un abisme i tenim el risc de caure-hi.

Cicles productius.

Els projectes industrials que sorgeixin dins dels àmbits triats pel govern, per aconseguir ser innovadors i competitius, requereixen que en el seu cicle productiu s'incorporin una o més KET. Si no aconseguim ser competitius en les KET i que aquestes s'integrin en els processos industrials dels productes de les nostres empreses, aquestes no seran competitives atès que dependran completament de l'exterior.

L'abordatge del govern és bo. La xarxa TECNIO (centres tecnològics i grups universitaris experts en recerca industrial i transferència tecnològica de Catalunya) ha d'adaptar-se a les necessitats de l'empresa i ajudar a transformar-la. Amb tot, no estic gens segur que això succeeixi de forma natural.

Els centres fa anys que funcionen i han facturat bastant. Però això no ha passat. Més que demanar facturació a curt termini, convenen complicitats, incentius i lideratge per gestionar el canvi i disposar de projectes d'R+D+i d'empreses que es gestionin via els centres tecnològics catalans.

La deslocalització industrial

La vall de la mort és la generació d'una important quantitat de coneixement bàsic que no aconsegueix transformar-se en productes comercialitzables. La seva existència produeix efectes no desitjables com la deslocalització industrial i fins i tot la desaparició de sectors sencers per faltar elements clau de la seva cadena de valor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.