Empreses

Denso invertirà 31 milions per guanyar capacitat de producció

. La planta del Bages que fabrica components electrònics per l'automoció injectarà 3 milions d'euros en la creació d'un centre tècnic i 28 milions en maquinària.

L'empresa d'automoció ja havia superat els 300 milions en vendes l'any 2007
Amb la posada en marxa del centre tècnic es reforçarà la planta de R+D+I d'Aquisgrà

Denso Barcelona, filial japonesa que es dedica a la fabricació de components electrònics per a l'automoció, ha emprès una expansió de 2.000 metres quadrats en les instal·lacions de la fàbrica de Sant Fruitós del Bages per tal de crear un centre tècnic nou, un altre d'inspecció i un tercer per potenciar la formació interna. Aquestes tres construccions suposaran una inversió de 2,5 a 3 milions d'euros. La injecció més gran, però, la destinaran a la readaptació dels processos productius i en la millora de maquinària, que enguany comportaran un desembors de 14 milions i de 14 més el 2015.

L'objectiu de l'ampliació i reorganització del procés productiu de la fàbrica del Bages -l'única del grup de les 14 que hi ha a Europa dedicada a la fabricació de components electrònics-, és “guanyar capacitat productiva i augmentar la facturació fins a superar els 300 milions d'euros en uns quatre anys”, explica José Manuel Giménez, director general de producció de Denso Barcelona.

El projecte més rellevant de l'ampliació -la vuitena de l'empresa des de la seva obertura, el 1989- és la creació d'un centre tècnic que té l'objectiu d'acostar el disseny de Denso al client europeu i de donar suport en el desenvolupament de nous productes i noves tecnologies al centre de R+D+I establert a Aquisgrà (Alemanya). Aquest centre tècnic disposarà d'una superfície de 500 m² d'oficines i de laboratori amb personal altament qualificat.

També es destinarà uns 350 m² per un centre d'Inspecció, per “potenciar més les validacions de productes nous, adquirir capacitats i competències que actualment té la casa matriu a Denso Japó”, assegura Eduard Macià, director general d'enginyeria de producció i de manteniment. També han projectat un centre de formació que unificarà els serveis actuals i els ampliarà fins a 250 m², destinats a la formació dels 650 treballadors de què actualment disposa una de les empreses més grans de la Catalunya central.

Tant l'ampliació de les instal·lacions com la reorganització de la producció es porten a terme abans del maig del 2016, data en què la multinacional japonesa vol celebrar el 25 aniversari des de la seva arribada a Catalunya. En aquest sentit, fonts de la direcció ja han avançat que es duran a terme diversos actes de celebració tant amb el territori com amb l'administració.

Però la decisió de fer l'ampliació és deguda, bàsicament, a “poder estar preparats per produir més per l'augment de productes sol·licitats per part de les marques automobilístiques més importants d'Europa”, afirma Alfonso Menor, director general de recursos humans de la firma. El principal client de Denso és la japonesa Toyota. Però últimament la Volvo està absorbint bona part de la producció de la multinacional. La Volkswagen i la General motors també són clients Premium per a l'empresa, situada a pocs quilòmetres de Manresa. “El nostre objectiu quant a producció és diversificar al màxim, tant en clients com en producte”, explica José Manuel Giménez, responsable de Producció, que hi afegeix: “d'aquesta manera hi ha menys possibilitats d'entrar en crisi si una marca o país entra en dificultats econòmiques.”

Precisament Denso Barcelona està sortint d'una situació de decreixement com a conseqüència de la crisi europea dels últims anys. A tall d'exemple, el 2007 a la firma ja van facturar 305 milions d'euros, van donar feina a 700 treballadors fixos i més d'un centenar de temporals. Amb l'entrada en recessió de diversos països europeus, el nombre de vendes va disminuir un 35%. Fins i tot durant aquest període s'han dut a terme diversos expedients de regulació d'ocupació temporals. També es va signar un ERO que va representar 80 acomiadaments. Ara l'objectiu és tornar a superar la quantitat de 300 milions de facturació en els pròxims tres o quatre anys. La quantitat en les inversions del darrer lustre eren d'uns dos milions anuals, i ara “s'ha tornat a disparar”. Denso exporta tota la producció a la central europea del grup a Alemanya.

Denso Barcelona, filial de la japonesa Denso, es va crear el 1989 a Sant Fruitós del Bages. Disposa de 28.000 metres quadrats per produir components electrònics per al sector de l'automoció. El seu president és Seiji Nehashi, que és el setè president japonès de la fàbrica.
Facturació
260 M€
Treballadors
650
Any de fundació
1989


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Denso invertirà 31 milions per guanyar capacitat de producció