Empreses

La ciència de la proteïna

La biotecnològica Bioingenium proveeix a altres empreses els seus serveis per desenvolupar proteïnes terapèutiques

La firma vol créixer
a partir del negoci que es pugui generar en els mercats globals

En un sector com la biotecnologia, una empresa pot garantir la seva perdurabilitat al mercat si sap fer valer les seves pròpies eines tecnològiques. Aquest seria el cas de Bioingenium, firma radicada al Parc Científic de Barcelona que, com ens la presenta el seu director general, David Resina, “té dues línies d'activitat ben clares, basades en una plataforma, un seguit d'eines tecnològiques, per poder produir proteïnes terapèutiques: d'una banda, fer serveis a tercers, de producció de proteïnes o desenvolupar els processos necessaris per produir-les, a una escala industrial i, de l'altra, desenvolupar productes biotecnològics propis”. Bioingenium serveix a empreses d'una gran diversitat de sectors: farmacèutic, biotecnològic, veterinària, cosmètica, alimentació, etc... Totes les àrees d'activitat que incloguin en els seus processos de producció les proteïnes. A la cartera de clients hi tindríem noms com Bioibérica, Ferrer o Laboratoris Leti, entre altres.

Bioingenium és de fet una spin off que va néixer al si d'un grup de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que es dedicava justament a desenvolupar processos per produir proteïnes recombinants. La biotecnològica va veure la llum l'any 2006, i va ser al 2008 quan es va instal·lar al Parc Científic. Bioingenium ha aconseguit generar un enzim (tipus de proteïna) per al tractament de la malaltia de San Filippo B, una malaltia metabòlica rara en què els afectats estan mancats d'una proteïna que genera l'acumulació de determinats components que poden provocar problemes cardiovasculars o retard mental, entre altres disfuncions. “A Bioingenium hem aconseguit crear el procés de producció i, amb un de l'Institut de Recerca de Biomedicina (IRB), estem funcionalitzant l'enzim perquè pugui arribar als teixits afectats, com ara els del cervell.”

La perspectiva de futur principal de l'empresa és créixer a partir de l'aprofitament de les oportunitats de negocis que es puguin trobar als mercats globals, atès que, com diu Resina, “Espanya és un mercat biotecnològic petit, i és per això que explorem els mercats estrangers, tot acudint als principals esdeveniments firals, com ara BIO, als EUA, o BIO Europe”. Com vol destacar David Resina, el perfil de Bioingenium, el d'empresa que es dedica a oferir els seus serveis a altres, “no és habitual al sector. Normalment, es crea una empresa a partir d'una descoberta científica, per convertir-la en un producte que pot anar al mercat, i quan ho ha assolit, es ven a una altra empresa”. Per tal de concentrar-se en la tasca de proveïdor de serveis, Bioingenium s'ha proposat llicenciar el seu projecte propi en una altra empresa, que pugui tirar endavant totes les fases que requereix un producte abans de convertir-se en realitat. “El nostre know how és només desenvolupar proteïnes, i tot el que ve després, la part clínica, no està en el nostre negoci, per poder-ho fer necessitaríem associar-nos amb una empresa que tingués prou recursos financers.” Afegeix que, “de fet, el nostre producte és la plataforma, i és per això que com més va, més serveis incloem al catàleg”. Bioingenium ofereix, entre altres, serveis com seqüènciació d'ADN; microscòpia confocal; detecció d'imatges amb fluorescència i radioisòtops o citometria de flux.

Al llarg de la seva curta trajectòria, Bioingenium també ha assajat l'associació amb altres firmes. Amb les laboratoris Ferrer i la consultora biotecnològica Janus, va fundar una empresa per fer recerca sobre una proteïna que pot ser òptima per tractar l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Un cop realitzat el desenvolupament, ara tindran lloc les provatures d'eficàcia en animals i el test toxicològic, amb la idea de llicenciar a una empresa més gran. Com avança David Resina, “quan sigui un fet la recuperació econòmica, la nostra intenció és tornar a participar en projectes conjunts, entre altres coses perquè és l'única via per obtenir ajuts de les institucions, que insisteixen que cal anar cap a la coinversió.” Bioingenium també està immersa en quatre projectes europeus, per desenvolupar eines per al consorci ComplexInc, que abasta diversos camps de recerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La ciència de la proteïna