Borsa

Els dubtes, a segon pla

Res no ha canviat en els parquets però l'expectativa d'actuació dels bancs centrals en cas que el panorama empitjori fa retornar la confiança. L'Íbex rebota un 3,8% i registra guanys el 2014.

Aena manté el calendari de l'opv tot i els daltabaixos borsaris
i ha fixat el preu de les seves accions entre
els 41,5 i els 53,5 euros

En ocasions, els mercats borsaris es mouen més per factors irracionals que no pas per arguments sòlids com ha passat els darrers dies. Fa només una setmana el pessimisme ho va envair tot i l'ensopegada del conjunt de borses internacionals va ser majúscula. Però aquesta setmana, sense que res hagi canviat, l'ànim dels inversors ha millorat força i les principals borses han rebotat des de mínims. Els inversors han preferit obviar els dubtes macroeconòmics, els nous contagis d'Ebola als EUA, el conflicte no resolt a Ucraïna, els decebedors resultats d'algunes grans empreses, ...i s'han centrat en l'escenari desitjat: si les coses van malament, els bancs centrals actuaran sense repensar-s'hi dues vegades. Aquesta expectativa, alimentada per la notícia de l'agència Reuters que assenyalava que el Banc Central Europeu (BCE) ha discutit la possibilitat de comprar deute corporatiu, mesura que podria aprovar-se en la reunió del desembre i posar-se en marxa el 2015, va servir d'excusa. A més a més, el Banc de Xina també vol injectar liquiditat a la banca. I les febles dades macroeconòmiques que es van coneixent als EUA han portat els inversors a creure que la Reserva Federal (FED) es veurà obligada a mantenir la política monetària expansiva més del que s'havia estimat.

Entre rumors i desitjos, les borses han abandonat els mínims i han aprofitat les atractives valoracions de molts valors després de les retallades de la setmana anterior per prendre posicions. L'Íbex 35 no s'ha volgut perdre la festa i en cinc sessions ha rebotat un 3,84% fins a conquerir de nou els 10.000 punts (va tancar divendres en els 10.339,3 punts). Aquest repunt -el més elevat des de la primera setmana de setembre- ha portat de nou el selectiu índex a terreny positiu en el conjunt del 2014, enregistrant un guany d'ençà que va començar l'exercici del 4,26%. No obstant, en el balanç mensual l'Íbex 35 arrossega importants pèrdues, en restar un 4,49% a l'octubre.

Una setmana més destaca entre els valors més alcistes del selectiu International Airlines Group (IAG). L'aerolínia va ser l'acció més alcista en la setmana precedent (en sumar un 6,94% malgrat la davallada generalitzada de la borsa) i aquest divendres ha tancat amb una alça superior al 9%.

Les accions de l'empresa de comunicació Mediaset també s'han vist afavorides pels bons resultats de la seva competidora Atresmedia (vegeu breu superior) i per la millora del mercat publicitari que comença a ser una realitat en els mitjans de comunicació després de la davallada que va tenir el sector a causa de la crisi econòmica. Els títols de Mediaset s'han disparat més d'un 8% en cinc sessions. L'únic valor que s'apunta una apreciació de dos dígits en cinc sessions és FCC. El llum verd a l'ampliació de capital del grup ha disparat la seva cotització gairebé un 11%.

Calma a la banca.

La confiança dels inversors en l'evolució positiva dels mercats borsaris s'ha deixat notar també en els valors bancaris. Tot i l'enrenou de la setmana prèvia i les incerteses que planen sobre els mercats, la proximitat de la publicació dels tests d'estrès no ha causat cap sacsejada en els valors bancaris, ans al contrari. Les accions dels bancs han finalitzat la setmana amb importants avanços tot i que diumenge es coneixeran les proves de resistència a la banca. Els experts confien en la solidesa del sector a Espanya i els inversors tampoc tenen dubtes i han aprofitat els descensos previs per ficar aquests valors en la cartera.

Banco Popular, Bankia, Banc Sabadell i Bankinter s'apunten alces superiors al 7% en la setmana. Dels grans bancs, BBVA és el que millor comportament setmanal ha tingut, sumant un increment superior al 5%, mentre que el Santander s'ha revalorat poc més d'un 1%. No obstant, caldrà esperar fins dilluns a veure quin és l'impacte de la prova d'estrès en la cotització d'aquests valors un cop obri el mercat al matí.

Malgrat l'optimisme regnant, també hi ha hagut valors que s'han mantingut al marge dels repunts. És el cas de la tecnològica Indra, que ha tingut una davallada superior al 2% en cinc sessions, descens que la situa com un dels pitjors valors del selectiu en el 2014, amb un retrocés que s'acosta al 20%.

El gestor dels aeroports Aena continua endavant amb la seva sortida a borsa tot i els darrers daltabaixos que s'han viscut en els parquets. Aena manté el calendari i ja s'ha fixat una forquilla de preus de les accions, que oscil·la entre 41,5 i 53,5 euros per títol. El 12 de novembre és el dia en què hauria de fer-se l'estrena de la que serà la més gran oferta pública de venda (opv) d'accions des de la sortida a borsa de Bankia el juliol del 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.