Empreses

Dicomol entra en el mercat de motlles i matrius de Mèxic

El fabricant de motlles d'injecció de Montcada i Reixac tindrà com a servei de reparacions un motllista de València, Infamol

La firma allotjarà el mòdul de motlles d'injecció d'FP a la seva planta

Dicomol, fabricant i reparador de motlles d'injecció, principalment per al sector de l'automoció, vol celebrar el 35è aniversari de la seva fundació amb l'aterratge al mercat de Mèxic, conjuntament amb Infamol, una empresa motllista de València.

L'empresa de Montcada i Reixac, que en els darrers anys havia explotat oportunitats de negoci a la UE i havia mantingut negocis puntuals amb fabricants de motlles xinesos, a Shenzen, ara s'ha decidit “a creuar per primera vegada el bassal, tot seguint les inversions de les principals companyies d'automoció, que, de mica en mica, s'estan instal·lant allà”, com diu Daniel Altimiras, director comercial i adjunt a la gerència. La idea de Dicomol és poder abastar el mercat de firmes d'automoció de Mèxic i fer servir de reparador Infamol, que ha obert el seu servei a la ciutat de Celaya, a l'estat de Querétaro.

Al llarg dels anys, el negoci de Dicomol ha anat basculant del disseny i fabricació de motlles al servei de manteniment i reparació: “Ens adaptem, un any el negoci recau en el motlle nou en un 70%, amb un 30% de l'activitat de reparació, i l'any següent a l'inrevés.” El desenvolupament i sortida al mercat de nous models d'automòbil es concentren en anys determinats, durant els quals Dicomol fa valdre la seva faceta de dissenyador i fabricant de motlles, mentre que els anys posteriors pren volada l'activitat de reparador.

Dicomol ja fa molts anys que treballa amb les principals auxiliars de l'automoció, noms com Automotives Lighting, Frape Behr, Visteon, Faurencia, MGI Coutier o Peguform. Un dels darrers grans projectes de Dicomol, encara viu, és el disseny d'un sistema de filtratge dels fums del tub d'escapament del cotxe, que utilitza com a catalitzador la injecció d'urea, i amb el qual s'aconsegueix una reducció del 30% en l'emissió de CO2. En aquest cas, Dicomol està treballant per a una auxiliar que està en l'òrbita de Citroën, a Galícia.

Relocalitzar.

Aquest contracte amb una firma multinacional és exemple, com diu Altimira, d'una tendència cada vegada més visible: “Moltes multinacional, per la por que sigui plagiada la seva tecnologia si la volen desenvolupar a països de baixos costos, estan tornant a fer confiança als motllistes i matricers europeus.”

Per potenciar encara més la imatge del seu servei de reparació de motlles malmesos en la fase d'industrialització, ara comercialment és presentat com la Clínica del Motlle d'Injecció, a suggeriment dels mateixos clients: “Ens diuen que els procediments del tractament del motlle són com els del metge amb el seu pacient.” Daniel Altimiras reconeix que en aquesta activitat darrerament hi han aparegut molts competidors, entre les empreses que ja no poden oferir al mercat motlle propi.

“Aquesta activitat no és gens senzilla, cal fer prèviament una anàlisi profunda, per anar a l'arrel del problema, les causes. No ens limitem a canviar una peça, com fan la majoria dels reparadors, cal esbrinar què ha motivat l'avaria per garantir que no torni a tenir lloc”, afirma Daniel Altimiras. Com remarca l'adjunt a la gerència de Dicomol, l'empresa ha de fer valdre que en 35 anys ha dissenyat i fabricat 1.250 motlles d'injecció i ha efectuat 35.000 reparacions. El disseny de motlle propi i la reparació sempre s'han retroalimentat, i l'experiència d'una banda nodreix l'altra.

Una de les grans preocupacions de Dicomol, membre del Centre Metal·lúrgic, és la formació, en un sector en què cada any que passa es troben a faltar professionals ben preparats. Des de fa anys manté convenis de col·laboració amb escoles de Formació Professional per dotar de capacitat professional els joves aspirants a motllista. Entre d'altres, ha col·laborat amb els Salesians de Sarrià, a Barcelona, o l'Institut Pompeu Fabra, de Badalona. Hom pensa que la dificultat per trobar bons motllistes podria canviar aviat, quan sigui una realitat el mòdul de motlles i matrius, previst per al setembre del 2015. A l'abril de l'any següent, Dicomol podrà allotjar deu estudiants en pràctiques, que estudien en un institut de Mollet. Com diu Daniel Altimiras: “Si volem que demà hi hagi tècnics en motlles i matrius, han de ser les mateixes pimes les que hagin de fer un esforç per formar-los, no només l'administració.” Retornat de fa poc de la fira sectorial Equiplast, Daniel Altimiras ha pogut copsar que “es respira il·lusió, feia molt de temps que no es venien tantes màquines en una fira.” La mateixa Dicomol enguany ha fet inversions per valor de 350.000 euros en freses i maquinària d'erosió.

.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Dicomol entra en el mercat de motlles i matrius de Mèxic

Publicat a