Opinió

L'Anoia, cap a la reindustrialització

Per captar inversions hem de ser atractius i donar visibilitat als sectors en els quals mantenim lideratge i en els quals disposem d'actius per sobre d'altres territoris

Ha començat el nou curs i hem de marcar els objectius pels quals treballarem en els propers mesos. A la Unió Empresarial de l'Anoia volem continuar la tasca de millorar l'entorn econòmic de les nostres empreses, la reactivació econòmica de la nostra comarca.

La història de l'Anoia s'escriu en clau industrial i les difícils situacions que ens toca viure són conseqüència del debilitament del nostre teixit industrial que està en davallada des de fa més de dues dècades.

A la competència a la qual s'han vist abocats els nostres productes com a conseqüència de participar d'un mercat global, s'hi afegeix la competència que sobre la ubicació de la indústria està patint la nostra comarca, donat que la indústria ha seguit un camí de centralització al voltant dels eixos de comunicació de la gran metròpoli de Barcelona i del seu port. Res ens ha afavorit en la lluita pel manteniment de la nostra indústria.

Però l'Anoia ha estat industrial i té els valors que poden mantenir-li aquest caràcter també en el futur. Cal que estiguem convençuts que som un emplaçament ideal per a molts tipus d'indústria i saber mantenir i potenciar la que tenim i atreure aquella que pot trobar en la nostra comarca valors que difícilment trobarà en d'altres indrets.

En el moment actual, en què sembla que es comença a donar la conjuntura per iniciar una petita recuperació econòmica, l'Anoia ha de creure en les seves possibilitats i s'ha de situar per captar algunes de les inversions que tenen com a destí Catalunya. Som la segona comarca catalana, a darrere del Vallès Oriental, amb més activitats econòmiques representatives, 25 concretament, que ens donen un ventall de possibilitats de creixement en molts àmbits diferents. Però el que més ens convé és créixer en el camp industrial, per créixer després en el sector de serveis.

Per captar inversions hem de ser atractius i donar visibilitat a tots aquells sectors en els quals mantenim lideratge i en els quals disposem d'actius per sobre d'altres territoris. No podem menysprear la formació especialitzada que s'imparteix a la ciutat d'Igualada i que es concentra al voltant del nou Campus Universitari, però també de l'IES Milà i Fontanals i de l'Escola Gaspar Camps. També disposem de centres tecnològics especialitzats com AIICA-LEITAT, FITEX, i el suport des de Manresa del CTM. Tenim espais per fer créixer la innovació, com ara el Centre d'Innovació de Vilanova del Camí i el Centre de Simulació i Innovació 4D Health instal·lat a l'antic hospital d'Igualada. Museus d'activitats econòmiques tradicionals de la comarca, com el de la pell, el del paper, o del traginer. Biblioteques especialitzades. Fires, com ara Maqpaper. Associacions professionals i gremis sectorials que donen suport a l'activitat econòmica i procuren les sinergies entre les empreses del mateix sector.

Actualment treballem per constituir el tercer clúster català amb seu a l'Anoia, el del paper, que s'afegirà als ja existents i prestigiosos de la pell i de la moda.

També tenim el potencial dels nostres recursos humans, amb experiència industrial, formats i implicats en la bona marxa de les empreses.

Des de la UEA treballem per donar relleu a tots aquests actius, per fer de les nostres especialitzacions un focus d'atenció per a empreses del mateix sector, que poden convertir en avantatges competitius les facilitats que ofereix la nostre comarca. Important és també el suport de la indústria auxiliar, que pot tenir una oportunitat si es concreta el creixement esperat.

Treballem per fer de la col·laboració publicoprivada un valor diferencial que ajudi a minvar els greuges que pot tenir el territori, per exemple en matèria del cost de connexió a la xarxa elèctrica o els costos impositius.

La UEA està compromesa amb el progrés econòmic del territori i amb la generació de llocs de treball, així com amb la qualitat d'aquests. Però per tirar endavant aquest progrés necessitem el suport de totes les empreses, que han de veure en la UEA l'associació que aglutina tots els sectors econòmics i gremis de la comarca i que representa i prestigia totes les empreses del territori. Defensant els interessos empresarials amb independència, sent autosuficient econòmicament. Estem segurs que les empreses reconeixen aquest esforç, la tasca de suport que desenvolupa l'entitat i que podem comptar amb elles per donar continuïtat al projecte. Més que mai necessitem el suport de totes les empreses, el desenvolupament empresarial de la nostra comarca s'ho val.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.