Empreses

Eugin es reprodueix amb la primera clínica a l'Amèrica del Sud

L'empresa adquireix el 70% d'un centre a Colòmbia i estudia oportunitats a l'Estat i Europa.

L'any passat va inaugurar un laboratori propi de recerca bàsica al Parc Científic

Quan l'any 1999 els doctors Mario Reverter i Oriol Coll van fundar la clínica de reproducció assistida Eugin, ja ho van fer amb una clara vocació internacional. El centre seria a Barcelona però buscaria clients pertot arreu. L'esforç per tenir pacients d'altres països ha tingut el seu resultat. El 80% de les persones que passen per les instal·lacions d'Eugin provenen de l'estranger i, entre aquest grup, hi compten fins a 78 nacionalitats diferents.

Els responsables de l'empresa han arribat a la conclusió que cal fer un pas més enllà i ser presents a altres latituds. La primera etapa en l'expansió internacional d'Eugin, que fins ara concentrava la seva activitat a la clínica de Barcelona, és Colòmbia. Fa un mes va tancar l'operació per la qual va adquirir el 70% d'un centre d'aquest país. El gerent de l'empresa, Andrés Rebage, argumenta que el mercat sud-americà de la reproducció assistida està endarrerit respecte a l'europeu, però que a poc a poc s'acosta a la realitat d'Europa, on el retard de l'edat de la maternitat ha fet que el recurs als tractaments de fertilitat cada cop sigui més habitual. Amb tot, hi afegeix que ha estat clau el fet de trobar uns socis interessants.

Com explica el gerent de l'empresa, però, sembla que l'expansió no s'aturarà amb aquesta operació. “Estem interessats que la clínica faci un desenvolupament més inorgànic”, afirma, “però hem d'escollir molt bé on i amb qui”, hi afegeix. Rebage reconeix que, a l'Estat espanyol, a més de continuar apostant per Catalunya, s'han d'explorar altres ciutats. En l'empresa consideren que el pacient espanyol valora molt la proximitat física del centre on es va a fer el tractament i que, per tant, si volen créixer més en aquest mercat han de buscar nous emplaçaments i estar a prop dels clients potencials. En aquest sentit, comenta que s'estan estudiant diverses operacions i s'espera que, almenys alguna d'aquestes, es pugui concretar en poc temps.

De fet, a Eugin confien molt en l'evolució del mercat espanyol. El gerent assegura que les expectatives de creixement del conjunt del sector a l'Estat espanyol per a l'any vinent se situen en el 5%. Les previsions d'Eugin van més enllà esperen que l'augment dels clients espanyols sigui d'un 21%.

No obstant això, la recerca de noves oportunitats d'expansió i de negoci no es limita a dintre de les fronteres espanyoles i no descarten posar un peu a un altre país, segurament, acompanyat d'un soci local, com en el cas de Colòmbia. Segons Rebage, l'avantatge d'Espanya és que el ventall de possibilitats és més ampli, és a dir, que poden optar per col·laborar amb algú altre o començar un centre des de zero, ja que coneixen la legislació a la perfecció. “En canvi, si t'aventures a entrar en altres països, tens més garanties si ho fas amb un soci local.”

Allà on vagi, a Eugin volen reproduir el model que ha esdevingut un èxit a Barcelona. Aquest té tres pilars bàsics, segons la directora mèdica del centre, Amelia Rodríguez: l'excel·lència mèdica -amb una taxa d'embarassos de sis de cada deu tractaments-; l'adaptació al client i preocupació per la seva satisfacció; i la investigació. En relació amb aquest últim, fa poc més d'un any l'empresa va posar en funcionament un laboratori propi situat al Parc Científic de Barcelona, on treballa un equip de quatre persones fent recerca bàsica. Rodríguez remarca que és excepcional que una clínica privada tingui un laboratori propi. “Pot portar anys, però donarà el seu fruit i, arribat el moment, tindrem eines que podrem aplicar”, comenta la doctora. Segons Rebage, es va prendre aquesta decisió estratègica gràcies al fet que el volum de tractaments que fan és important (més de 8.000 l'any) i permet fer investigació bàsica pròpia.

Model encertat.

Rodríguez i Rebage coincideixen que l'encert del model traçat ha estat clau per a la captació dels pacients i el desenvolupament de l'activitat i, amb aquesta, del negoci. Tots dos destaquen que els principals prescriptors són els mateixos clients. Si en surten satisfets, diuen, la reputació del centre creix amb el boca orella. A més, Eugin ha tingut cura de la seva pàgina web i l'ha posicionada bé en els buscadors. De fet, rep 14.000 visites al dia. Finalment, alguns metges fan un paper de referidors. Rebage deixa clar que no fan acords econòmics amb metges, sinó que hi busquen una col·laboració basada en la confiança.

Les dades corroboren l'èxit del model: gairebé 8.300 tractaments de reproducció assistida anuals, és a dir, el 30% dels cicles de reproducció que es fan a Catalunya. En el cas de la donació d'òvuls, Rodríguez es vanta que el centre concentra el 10% dels que es fan en conjunt a tot Europa. Amb tot, Eugin ha arribat al quinzè aniversari amb una facturació anual d'uns 34 milions i una plantilla de 215 treballadors. Les expectatives per a l'any vinent són créixer un 14%.

Eugin va néixer fa quinze anys amb dos ginecòlegs. D'aquest temps ençà ha crescut en activitat, treballadors i facturació, però dins la clínica de Barcelona. Ara es planteja un pla d'expansió més agressiu en què cal obrir altres centres a l'estat espanyol i l'estranger.
Facturació
34 M€
Treballadors
215
Any de fundació
1999
El detall

Canvis en els inversors

L'empresa de capital de risc ProA va entrar en l'accionariat d'Eugin fa una mica més de quatre anys. Ara té intenció de desfer-se de la seva participació a la clínica. El gerent d'Eugin emmarca l'operació dins la normalitat. Rebage remarca que, quan una empresa de capital de risc inverteix en una altra, ho fa amb un termini curt i, al cap de quatre a sis anys, desinverteix per treure'n rendiment, si el projecte és reeixit. S'ha vist l'oportunitat que hi entri un altre tipus de fons, de més envergadura, i que pugui donar suport a un creixement més ambiciós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Eugin es reprodueix amb la primera clínica a Sud-amèrica

Publicat a