Gran angular

Els camioners critiquen els marges de les petrolieres

Fenadismer les acusa de repercutir molt poc al client la baixada del cru i reclama sancions

L'AOP i
el ministeri asseguren que
es trasllada
tota la baixada

Els preus dels carburants d'automoció encadenen sis setmanes consecutives de baixades de preu: la gasolina és de mitjana un 13,5% més barata que al gener i el gasoil s'ha abaratit uns 14,37 dòlars en el mateix període, i fins i tot dijous aquest darrer combustible es pagava a menys d'un euro a 39 estacions de serveis catalanes de baix cost, cosa que no passava des de fa quatre anys. Aquest escenari de preus es produeix en un moment en què el barril de referència a Europa, el Brent, per entregar al febrer, cotitza al voltant de 59 dòlars.

Els descensos són insuficients per a la Federació Nacional d'Associacions de Transportistes d'Espanya (Fenadismer), que dilluns va demanar a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) que apliqui “sancions exemplaritzants” als operadors petrolífers en els expedients d'investigació que tramita. Segons aquesta associació de camioners, les restriccions a la competència s'han agreujat fins al punt que els marges dels operadors han augmentat de manera “alarmant” des del juny del 2008, amb la conseqüència que “la important reducció en el preu del cru internacional gairebé no s'ha traslladat al preu final del carburant”. Fenadismer assenyala que el litre de petroli costa ara 10 cèntims menys que el juny del 2008 i que el de gasoil només s'ha abaixat un cèntim.

L'Associació d'Operadors de Productes Petrolífers (AOP) -que aglutina companyies com ara Repsol, Cepsa i BP- replica que “les variacions en el preu a l'engròs dels carburants s'han traslladat en la seva totalitat al preu abans d'impostos”, com es veu en l'anàlisi de l'evolució dels preus entre final de juny i mitjan desembre: en el cas del gasoil, la baixada en el preu del litre en les cotitzacions internacionals és de 16 cèntims, la mateixa que als assortidors. En la gasolina, el preu a l'engròs ha baixat 21,5 cèntims i el d'assortidor, 21. L'AOP indica a més que la caiguda del preu del cru afecta només el 37% del preu del gasoil i el 31% del de la gasolina, pel pes dels impostos.

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, assegura que “la caiguda del preu del cru està repercutint directament en el preu dels carburants” gràcies a la política del seu govern, que ha aconseguit que aquesta legislatura s'hagin instal·lat més de 300 estacions de servei d'operadors independents noves, però no descarta que en la modificació de la llei d'hidrocarburs s'introdueixin canvis per millorar la competència en el sector dels carburants, com ara limitar més el percentatge màxim de gasolineres de grans operadors que poden anar en cada província, situat ara en el 30%. Una altra mesura que es podria prendre per elevar la competència, segons el ministre, és limitar més la capacitat dels operadors per fixar els preus als empresaris independents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.