Empreses

A treure bon profit de la liquiditat

CaixaBank fa créixer els seus beneficis del 2014 un 23,2%, fins a 620 milions

El període electoral pot ser positiu, perquè hi ha més despesa pública

Amb un ampli coixí de liquiditat, de 56.665 milions d'euros, CaixaBank hauria d'afrontar el 2015 amb bones perspectives per enlairar la seva activitat creditícia, que el 2014, amb una cartera de 197.185 milions, va registrar una davallada del 4,8%, no tan elevada com la que va registrar globalment el sector, del 6%. El president de CaixaBank, Isidre Fainé, confia que hom demani préstecs, i creu que hi ha factors que hi poden contribuir: “La reforma fiscal deixarà més diners a la butxaca de la gent, el cost de l'energia pesarà menys i un preu del diner tan baix pot fer que un empresari que tingui un projecte interessant el pugui fer realitat.” Per al conseller delegat, Gonzalo Gortázar, “el 2015, el crèdit a tot el sector pot evolucionar del 6% negatiu a un 1% positiu”. L'entitat confia que la incorporació del negoci detallista de Barclays a Espanya pugui impulsar el crèdit, fins a un 7%, segons Gortázar.

En ser interrogat sobre l'intens període electoral que ha de viure el país, Fainé no es va estar de destacar que podria ser positiu per al creixement, “perquè quan hi ha eleccions hi ha més despesa pública i s'anima la construcció”.

CaixaBank, que va veure créixer els seus beneficis un 23,2%, fins als 620 milions, ha presentat un quadre que d'alguna manera fa bona la sentència que “el pitjor ja ha passat, després d'haver fet provisions per 36.000 milions en set anys”. El cert és que CaixaBank va presentar una molt bona evolució de marges, amb creixements del 5,1% en el marge d'interessos, fins als 4.155 milions, o del 18% en el marge d'explotació recurrent (3.167 milions), que li han permès arribar a uns bons resultats, tot i haver destinat a dotacions i sanejaments 2.579 milions d'euros, xifra sensiblement inferior a la de l'any passat, de 4.329 milions. Cal destacar que els marges s'han vist afavorits clarament per la contribució de les comissions, que van créixer un 3,7%, fins als 1.825 milions d'euros.

Dins d'aquest relat que la crisi ja gairebé s'ha remuntat, el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, va posar un èmfasi especial en la ràtio de morositat, que després de sis trimestres seguits de davallada, es va situar en el 9,7%, psicològicament per sota dels dos dígits, i lluny de la mitjana del sector, de 12,8%.

L'activitat immobiliària continua sent una font de pèrdues, que l'any passat van arribar fins als 1.148 milions d'euros, compensades tanmateix pel negoci bancari i assegurador (1.541 milions) i les participades (227 milions). Al voltant de la llosa de l'immobiliari, Gortázar va vaticinar que “aquest impacte negatiu de l'immobiliari, si bé ja no serà evident en els resultats del 2015 i el 2016, en balanç encara durarà uns quants anys més”. En el pla de l'entitat, els adjudicats com a habitatge acabat es vendran en uns quatre anys. Els actius dubtosos es van reduir un 21% l'any 2014.

En termes de solvència, CaixaBank va assolir, en aplicació de les normes de Basilea III, un Common Equity Tier 1 (CET1) del 13,1%, amb un augment de 128 punts bàsics, i un fully loaded del 12,3%. En recursos de clients, es van sumar 13.467 milions, fins a 271.758 milions, un 5,2% més, per damunt de la mitjana del sector, del 4,1%. És important remarcar que l'augment més important va ser en recursos fora de balanç, que amb 8.480 milions va progressar un 15,2%.

Com ja va sent habitual en els darrers exercicis, l'entitat manté el seu pressupost d'Obra Social en 500 milions d'euros, amb 336 milions destinats a l'àrea social, 67 milions a cultura, 56 milions a ciència i medi ambient, i 41 milions a educació i recerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

A treure bon profit de la liquiditat

Publicat a