Gran angular

Les oficines apugen rendes i el mercat demana nou producte

Les empreses comencen a invertir en nous espais, fet que, sumat a l'escassetat d'oferta, fa preveure alces de preus els propers anys

Veiem una recuperació, ja sigui en preu final o en condicions

La recuperació ha arribat també al mercat d'oficines, un dels primers barems per comprovar la marxa de l'economia. Així, després d'anys en què les empreses havien optat per evitar inversions i les operacions s'havien concentrat sobretot en reubicacions per reduir l'espai, el passat 2014 el volum de contractació al mercat d'oficines de Barcelona va créixer un 51% respecte a l'any anterior.

Quasi la meitat d'aquesta contractació es va produir durant el quart trimestre de l'any, quan els efectes dels primers indicis de recuperació es van fer més evidents.

La tendència està canviant perquè el context econòmic respira més optimisme i, com destaca el soci de Cushman & Wakefield, Javier Bernades, “les empreses estan mirant més la part de dalt del compte d'explotacions i de com incrementar ingressos que no tant com reduir despeses”.

Augmenta la contractació però també les rendes que paguen aquestes empreses per les noves oficines. L'any passat va finalitzar amb un preu màxim de 17,75 euros per metre quadrat a l'anomenada zona prime de la ciutat (l'eix de Diagonal amb el passeig de Gràcia), enfront dels 17,5 euros que es pagaven el 2013. “A poc a poc estem veient una recuperació de les rendes, ja sigui en el preu final o que ara es donen menys condicions especials com els anys de carència”, destaca el director de l'oficina a Barcelona de Jones Lang Lasalle, Jordi Toboso.

La pressió sobre els preus es mantindrà en els propers anys, apunten els experts, perquè “aquesta pressió a l'alça de la demanda coincideix amb una manca de producte, per a demandes grans tenim molt poques opcions al mercat i per això apuntem que l'alça en les rendes continuarà”, destaca la responsable d'oficines a Barcelona de la consultora CBRE, Eva Jodar.

De fet aquesta firma preveu un increment en les rendes de fins al 30% en els propers tres anys, cosa que suposaria tornar als nivells d'abans de l'inici de la crisi. I això en bona part perquè la crisi dels darrers anys va deixar seca la cartera de nous projectes especulatius, és a dir, aquells que no tenen un client tancat i que, per tant, van a mercat. Per això ara, destaca Bernades, “per a empreses que busquen més de 5.000 metres quadrats ara mateix no es pot trobar res a Barcelona més enllà del Districte 38, al passeig de la Zona Franca”.

Ni tan sols resulta fàcil trobar disponibilitat de metres quadrats al 22@, una de les àrees que més s'han beneficiat del canvi de tendència. I si al conjunt de la ciutat el balanç de l'any va ser especialment bo, al districte tecnològic va ser espectacular, ja que la contractació va ser un 136% respecte al 2013. “Fet que evidencia que el 22@ està ja consolidat i és capaç d'atreure firmes com Cuatrecasas, que abans era difícil que volguessin deixar el centre de la ciutat”, diu Bernades. De fet, el districte tecnològic també va acollir la primera compra de sòl des del 2009.

En concret, 23.000 metres quadrats entre els carrers Roc Boronat, Ciutat de Granada i Tànger, que eren propietat de La Llave de Oro i on la firma londinenca -que ja té el complex d'oficines Cornerstone al 22@- hi desenvoluparà un nou projecte per a empreses que podria estar llest d'aquí a un parell d'anys. Abans d'això el mercat espera poques sortides de nous projectes especulatius. La Llave de Oro podria treure a finals d'aquest 2015 un nou projecte al carrer Pere IV, també al 22@, Iberdrola té previst una nova fase a la zona de la plaça d'Europa de la seva Porta Firal, i poca cosa més. “Per això estem dient als propietaris que comencin a projectar nous edificis”, destaca el director de l'oficina a Barcelona de JLL. Per a Toboso, és important començar immediatament, “perquè després la demanda no podrà esperar un any i mig que acabin les obres”.

El moment és l'oportú, coincideixen tots els experts, però no totes les promotores tenen múscul financer suficient per assumir projectes grans “i per això moltes estan esperant que els arribi un client amb les clau a la mà”, diu Bernades.

Inversió rècord.

On també es nota l'escassetat de producte és en l'apartat d'inversió. El 2014 va ser un any especialment bo en inversió immobiliària a la ciutat per l'entrada d'inversors internacionals i especialment pel paper de les Socimis. El segment d'oficines va tancar prop de 900 milions d'euros en operacions d'inversió. “I això vol dir que ara el producte més bo ja està col·locat, i per això ara ens trobem que hi ha molt diner interessat però poc producte”, explica Toboso. Amb tot, la inversió seguirà molt activa en aquest 2015 perquè l'augment de les rendes ajuda a fer que les rendibilitats d'aquestes inversions també pugin.

I a pesar d'això les rendibilitats de les inversions hoteleres continuen sent força més atractives, per la qual cosa s'espera que enguany puguin veure's més operacions de reconversió d'usos d'edificis ben situats del centre de la ciutat (en la darrera dècada més de 380.000 metres quadrats d'oficines han passat a altres usos). “Això seguirà mentre la demanda turística de Barcelona continuï a l'alça com fins ara”, diu Jodar.

Per al 2015 JLL preveu un increment de rendes d'entre el 4% i el 5% i tancar l'exercici “amb uns volums de contractació al voltant dels 290.000 metres quadrats”, destaca el seu director a Barcelona. Recuperació que es consolida, doncs, i que anirà reduint la disponibilitat d'immobles per a oficines per tancar l'any entre l'11% i l'11,5% respecte del 12,83% actual. Això sí, com passa en el mercat residencial, la festa anirà per barris, i en aquest cas fins i tot per edificis. “Si et fixes en l'oferta de qualitat com l'edifici de Deka a la Diagonal, l'antiga Caja Madrid, l'augment de rendes en un any i mig ha arribat al 7%, però això no és aplicable a tota la ciutat”, destaca el soci de Cushman.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.