Gran angular

Els aturats de més de 45 o els grans oblidats

La desocupació ha augmentat d'una manera important en els grups d'edat més propers a la jubilació, fet que compromet la seva situació actual i posa en risc la futura pensió

Només el 18% dels contractes nous del 2014 van ser per a més grans de 44 anys

Sovint, quan es parla dels efectes més dramàtics i preocupants de la crisi i l'increment de l'atur que ha comportat, s'assenyala l'increment de la desocupació entre els més joves i els efectes perniciosos que pot tenir això en el futur. Un altre dels col·lectius més afectats per l'increment de la desocupació, el de les persones que tenen més a prop la jubilació, en canvi, és, segons denuncien els interessats, més invisible.

Les dades, però, parlen totes soles. Segons la UGT de Catalunya, que recull les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) i l'Observatori d'Empresa i Ocupació en un informe que acompanya la presentació d'una nova mesura adreçada a aquest col·lectiu, la taxa d'atur entre la població de 55 a 64 anys ha passat del 5,2% del 2007 al 17,8% del 2014.

A més, es tracta d'un grup d'edat especialment afectat per l'atur de llarga durada: a finals del 2014, gairebé 29.000 persones de 45 a 54 anys i unes 25.000 de 55 o més feia entre 12 i 24 mesos que estaven a l'atur. Encara són més impactants les dades sobre el nombre de persones d'aquests dos grups d'edat que fa més de dos anys que estan en situació de desocupació. En aquest cas es troben uns 51.000 catalans de 45 a 54 anys i uns 69.000 de més de 55.

I sembla que també és el col·lectiu que més dificultats té per tornar a reincorporar-se al mercat de treball. Encara s'ha de veure fins a quin punt es beneficiarà de la incipient recuperació que sembla que comença. Però ja sabem que, dels contractes que es van fer l'any passat, només un 17,8% es van realitzar a persones de més de 44 anys. En canvi, en el cas de les persones de 30 a 44 anys se'n van signar un 43,3% del total, i en el dels menors de 30 anys, un 35,3%.

Una de les conseqüències d'això és que la participació laboral d'aquest grup d'edat ha baixat, un fenomen que es relaciona amb les sortides prematures del mercat de treball. Es tracta de persones resignades que no cerquen feina perquè creuen que no en trobaran. Al conjunt de l'Estat espanyol -no hi ha dades concretes per a Catalunya-, s'ha incrementat un 171% el nombre de desocupats majors de 55 anys en aquesta situació.

El mes d'octubre passat, el Consell Econòmic i Social (CES), òrgan consultiu del govern espanyol, també va alertar sobre la situació d'aquest col·lectiu, que, segons deia l'informe publicat, havia vist com la desocupació es multiplicava per cinc des del 2007 per als treballadors d'edats compreses entre els 45 i els 64 anys. L'òrgan consultiu recordava que l'economia de la immensa majoria de les famílies espanyoles descansa sobre aquest grup d'edat. I lamentava que la seva escassa formació era un fre per a la recol·locació en el mercat de treball. Per això, entre les primeres mesures que proposava el CES per fer front a la situació, hi havia el reforç de la formació i el reciclatge per a aquest grup d'edat, que, segons el mateix òrgan, és el gran oblidat dels serveis públics d'ocupació i les empreses.

problema futur.

En la presentació d'aquesta mesura proposada per la UGT, que reclama una prestació econòmica i garantir una pensió “digna”, el secretari general del sindicat, Josep Maria Àlvarez, va justificar que l'aplicació d'aquesta proposta és necessària per raons de justícia i cohesió social, igualtat, solidaritat intergeneracional i per un estat del benestar lleial. Àlvarez va posar de manifest que si aquestes persones “no troben una ocupació digna en el que els queda de vida laboral, no tindran accés en el futur a una pensió amb dignitat”, un fet que, segons ell, es pot convertir en un problema molt greu en els propers anys.

L'any 2014 es va tancar amb un pacte entre el govern i els agents socials -CCOO, UGT, CEOE i Cepime- que preveia un ajut de 426 euros per a aturats de llarga durada que no hagin rebut cap ingrés en sis mesos. Segons els càlculs de l'executiu de Mariano Rajoy, entre 400.000 i 450.000 persones se'n podran beneficiar.

Maria Hilda, de l'Associació d'Aturats Majors de 45 anys de l'Hospitalet de Llobregat, denuncia que, durant anys, les polítiques d'ocupació no han tingut en compte aquest col·lectiu. “Ara comença una mica”, diu en referència a la mesura aprovada pel govern espanyol. “Però es demanen condicions molt dures”, hi afegeix. Aquests requisits són tenir càrregues familiars, estar des de fa almenys un any inscrits en les oficines públiques d'ocupació i haver esgotat les prestacions o subsidis fa sis mesos o més. A més, cada membre de la família no pot tenir rendes que superin el 75% del salari mitjà interprofessional. Per exemple, en una llar amb dos components, la renda agregada no podrà superar els 966 euros.

El que proposa la UGT de Catalunya va més enllà d'aquest ajut. El sindicat reclama una prestació econòmica per als majors de 55 anys igual al salari mínim vigent -de 648,6 euros per al 2015-. A més, proposa que el còmput de les bases de cotització es facin en la mateixa quantia que la darrera prestació contributiva per desocupació, amb un escalat del 90% al 100% de la base reguladora a efectes del càlcul de les prestacions de la Seguretat Social per jubilació. L'Instituto Nacional de la Seguridad Social no ingressaria les quotes, sinó que, en el moment de la jubilació, es faria una projecció que seria assumida pels pressupostos generals de l'Estat. D'aquesta manera s'evitaria la pèrdua del 30% del poder adquisitiu que, segons els càlculs de la UGT, tenen els jubilats si estaven aturats des dels 55 anys.

Mentre les mesures no arriben, els afectats s'han començat a organitzar. A diferents municipis de Catalunya han proliferat associacions com la de la Maria Hilda. Segons explica, visiten empreses i institucions per buscar feina per als majors de 45 anys i fan visible el problema. A l'Hospitalet, per exemple, en el primer any d'existència de l'associació, s'han fet acords de col·laboració amb diferents empreses que s'han traduït en 30 llocs de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.