Opinió

La urgent reforma de les pensions

Fa uns dies s'ha fet públic que el Fons de Reserva de la Seguretat Social, més conegut com la caixa de les pensions, s'ha reduït fins a 41.000 milions, quan era de 66.000 milions l'any 2011. La reducció es deu a al fet que les cotitzacions de les persones que treballen han estat insuficients per atendre el cost de les pensions i ha calgut utilitzar el Fons de Reserva. Tenint en compte que les pensions pujaran uns 131.000 milions d'euros l'any 2015, el fons de reserva ja no dóna per molt.

El sistema de pensions vigent a Espanya té el problema que és de repartiment i, per tant, les pensions actuals es paguen amb el que cotitzen els treballadors actuals. Els països que ho tenen millor són els que disposen d'un sistema de capitalització total, com Xile; o una capitalització combinada amb repartiment, com la majoria de països del centre i nord d'Europa. Amb la capitalització, els treballadors aporten cada mes una quantitat a un compte individual que anirà acumulant les aportacions fins que, quan es jubili, s'utilitzarà per pagar la seva pròpia pensió. En un sistema de capitalització, la viabilitat de les pensions dependrà de les aportacions que fa cada treballador i que els fons capitalitzats es gestionin correctament. En el sistema de repartiment, en canvi, les pensions del futur només es podran pagar mentre hi hagi suficients treballadors cotitzant en el futur. El problema que tenim és que l'elevat atur i l'augment de l'esperança de vida han fet que a Espanya la proporció entre treballadors i pensionistes hagi passat de més de tres fa uns anys a dos, actualment. A Catalunya, i altres regions amb menys atur, aquesta proporció és més favorable. Si no es fa res, les pensions aniran perdent poder adquisitiu.

Ara, de fet, ja no són altes. Concretament, la pensió de jubilació mitjana és de 875 euros, encara que la pensió màxima és de 2.560 euros i la mínima, de 634 euros.

De moment, s'ha retardat l'edat de jubilació. Però és cada cop més necessari reformar de veritat el sistema de pensions. En aquest sentit, es poden considerar mesures com les següents. Per una banda, calcular la pensió en funció de tot el que una persona ha cotitzat al llarg de la seva vida laboral. També convé combinar el sistema actual de repartiment amb un sistema de capitalització que compti amb incentius fiscals. I a banda, cal fomentar l'estalvi per a la jubilació. Un estudi d'EFAMA recorda que més del 60% dels espanyols no estalvia per a la jubilació. I calcula que del total de l'estalvi dels espanyols només el 12% és per a la jubilació, quan la mitja europea és del 36% i als països nòrdics supera el 50%. En definitiva, si no es fan canvis importants serem cada cop més injustos amb els jubilats. I aleshores es complirà la dita de Paul Valery: “El principal problema del nostre temps és que el futur ja no és el que era”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.