Emprenedors

Paraigua de serveis per a cooperatives

Sis societats integren 4MilSumem, que aspira a agrupar-ne mil en quatre anys

Un espai de coworking és l'escenari del pròleg de 4MilSumem. Silvia Magdaleno havia estat durant 10 anys a la Federació de Cooperatives de Serveis i Vanessa Junqué treballava en els àmbits de la comunicació i les xarxes socials a empreses. Van coincidir en un d'aquests espais comuns de treball cada cop més utilitzats per emprenedors, autònoms i petites empreses, i es van adonar que podien sumar experiències, idees, forces i contactes per tirar endavant un nou projecte.

La iniciativa passava per crear una cooperativa de segon grau que agrupés societats amb aquesta forma jurídica i a les quals prestés serveis. Magdaleno tenia contactes amb cooperatives que havien estat sota el paraigua de la Federació de Cooperatives de Serveis i creia que se'ls podien oferir serveis útils per millorar la seva competitivitat. A aquesta idea inicial, Junqué aportava la seva experiència en l'àmbit empresarial. I, per reforçar l'àrea de les TIC i la innovació, van incorporar dues persones més especialistes en aquest àmbit.

4MilSumem pretén treballarà amb les cooperatives per “facilitar-los el camí i fer-les més visibles i competitives”, segons la seva presidenta i directora de comunicació, Vanessa Junqué. Això es tradueix en una oferta de serveis que inclouen, entre altres coses networking, jornades, tallers i sessions informatives, suport jurídic i de comunicació, informació sectorial, o una intranet que facilita els intercanvis. A més, Junqué remarca que 4MilSumem forma part de Pimec i, de retruc, permet que els membres del grup accedeixin a les eines que ofereix la patronal als seus associats.

Més enllà d'aquest suport a la feina del dia a dia de les cooperatives, Junqué assegura que el grup també pretén erigir-se com a una veu dintre del sector. Segons diu, la seva pertinença a Pimec és estratègia per fer més visible el sector cooperatiu dintre del món empresarial. De fet, segons ella, l'objectiu final és acabar convertint-se en la sectorial de cooperatives dintre de la patronal.

Amb un prisma empresarial de les cooperatives, 4MilSumem vol incidir en la competitivitat, modernització i professionalització del sector, segons Junqué. En aquest sentit, explica que estan treballant amb el director d'estudis sectorials de Pimec, Moisès Bonal, per elaborar un llistat de propostes en matèria de simplificació administrativa que presentaran a la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa, i Treball Autònom.

Quan parla de la necessitat de modernització i agilització administrativa, Junqué posa com a exemple el registre de cooperatives, on es dipositen els estats comptables d'aquestes societats en format paper i no digital. Això no permet treballar amb aquestes dades per elaborar estudis sobre el sector, per exemple.

4MilSumem es va constituir el passat gener i ja dóna cabuda a sis cooperatives de diferents àmbits sectorials i geogràfics. Així, des d'una cooperativa hotelera de la Costa Brava fins a una petita i jove cooperativa de transportistes de Tarragona formen part del grup. L'objectiu a llarg termini -en uns quatre anys, segons Junqué- seria arribar a tenir mil de les quatre mil cooperatives que hi ha a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.