Opinió

Tot canvia

Banc Santander anticipa que la forma
de pagar canviarà
en els propers anys, particularment amb l'entrada d'Apple al món dels pagaments
Les tecnologies
de la informació han modificat radicalment la manera en què els negocis operen avui, permetent-los moure's amb més rapidesa

Banc Santander va anunciar fa pocs dies que serà la primera entitat financera del món que oferirà als seus clients empresarials un servei d'emmagatzematge de dades en el núvol, una setmana després que Apple permetés als seus usuaris enviar i rebre pagaments en bitcoins. Rep aquest nom la moneda electrònica universal que no està subjecta a la supervisió ni al control de cap organisme regulador o govern i que és fàcil d'utilitzar perquè les transaccions es fan de manera directa i sense intermediaris. No és la primera vegada que Apple intenta oferir serveis financers. L'octubre del 2014 ja va llançar ApplePay, un sistema de pagament mòbil per fer compres i pagar en establiments associats.

Així que el primer banc espanyol i un dels més importants del món es converteix en una empresa de serveis electrònics. O, dit d'una altra manera, la primera empresa de productes tecnològics es converteix en un banc. Aquesta operació il·lustra la velocitat a què evolucionen les tecnologies de la informació i la comunicació –les TIC–, que permeten als nous operadors canviar les regles del joc en indústries ja ben establertes.

Banc Santander anticipa que la forma de pagament canviarà en els propers anys, particularment amb l'entrada d'Apple al món dels pagaments. De la mateixa manera, Microsoft ja accepta bitcoins des de desembre del 2014, per la qual cosa Google i Amazon no trigaran a sumar-se a aquesta tendència. Es podrà pagar des de tots els dispositius mòbils, a més dels sistemes tradicionals.

L'entitat financera representa una empresa de llarg recorregut i és un exemple que el propòsit de l'estratègia no és exclusivament guanyar diners a curt termini sinó també romandre en el temps. Un element clau és la capacitat d'adaptar-se. Les tecnologies de la informació han modificat radicalment la manera en què els negocis operen avui, permetent-los moure's amb més rapidesa i més flexibilitat. Per contra, els que no s'han posat al dia amb les noves tecnologies han deixat d'existir.

Malgrat això, les antigues tecnologies no han desaparegut del tot. Per exemple, el creixement d'internet en els últims anys no ha enfonsat la televisió, encara que sí que és cert que, en part, l'ha reemplaçat. Algunes companyies han prosperat maximitzant la tornada de la seva tecnologia existent enfront de la competència en un mar de noves aplicacions. Són companyies sostenibles que intenten ser les primeres a anticipar-se a les tecnologies que es desenvoluparan en el futur. Per això, mesuren constantment el desenvolupament i l'aplicació de les noves tecnologies segons el grau d'adopció dels usuaris.

A més, totes avaluen les conseqüències d'aquests desenvolupaments, perquè poden oscil·lar entre un efecte marginal a un complet i profund canvi sobre com el negoci es duu a terme. Quan decideixen adaptar les innovacions tecnològiques, ho fan a la seva manera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.