Borsa

Els 11.000 punts, en joc

Grècia i els seus creditors són incapaços d'arribar a cap acord i els inversors es posen encara més nerviosos. L'Íbex 35 rellisca un 1,39% i posa en perill la zona dels 11.000 punts.

Euskaltel ignora les turbulències borsàries
i té la intenció de posar
en marxa la seva OPV
i cotitzar en la primera quinzena del juliol

Res. Ni acord. Ni pagament als creditors. Ni expectativa d'assolir una ràpida solució a la crisi grega. Els inversors, que estaven expectants sobre les negociacions entre Grècia i els seus socis europeus i que confiaven en una imminent resolució a l'actual crisi, han vist com aquesta continua sense arribar. Les reunions no donen fruits i l'única novetat és que Grècia ajorna fins a final de mes els pagaments pendents al Fons Monetari Internacional (FMI), per anar guanyant temps.

I mentre els polítics grecs i europeus representen un nou capítol del serial, els nervis i la confusió en els parquets va augmentant i manté allunyats els inversors dels riscos. De fet, en la darrera setmana el volum de negociació ha minvat molt, i alhora s'han imposat els números vermells arreu, ara que torna a planar el fantasma de la celebració de noves eleccions a Grècia, un fet que encara pot generar més volatilitat en els parquets.

L'Íbex 35, que fins ara havia aconseguit mantenir-se per sobre de la resistència dels 11.200 punts, s'ha vist superat els darrers dies per la incertesa grega i ha tancat la setmana en els 11.062 punts, després de relliscar un 1,39% en cinc sessions. Aquesta ensopegada del selectiu redueix una mica més els guanys anuals de l'índex i a hores d'ara la plusvàlua de l'Íbex 35 del 2015 queda fixada en el 7,61% la meitat del que el selectiu guanyava a mitjan abril (quan l'Íbex vorejava els 11.900 punts i el guany en l'exercici era superior al 15%).

Les vendes han dominat les operacions borsàries durant bona part de la setmana i són pocs els valors que han aconseguit esquivar els números vermells. Entre els valors més castigats els darrers dies destaquen Amadeus, International Airlines Group (IAG) i Gamesa. Les accions de la central de reserves s'han vist colpejades per l'anunci de la companyia aèria Lufthansa, que ha informat que cobrarà un plus en aquells bitllets que no s'hagin comprat a través de la seva web. La possibilitat que la resta de companyies aèries segueixin l'alemanya ha penalitzat Amadeus, que ha arribat a caure més d'un 10% setmanal.

Els títols de Gamesa han patit la presa de beneficis després que l'empresa d'energies renovables fos la més alcista del conjunt del maig (+16,6%). L'altra cara de la moneda la representen els valors bancaris, ja que la majoria dels que cotitzen en l'Íbex 35 han tancat la setmana en positiu o amb lleus descensos. Les accions del Popular són les que ho van fer millor fins divendres, en sumar una alça superior al 3%, seguides de Bankinter, Santander, CaixaBank i BBVA que han acabat la setmana en positiu. Però al marge del sector financer ha estat Mittal Steel la més alcista fins divendres, amb un rebot que supera l'1,5%.

Les turbulències que estan afectant les borses darrerament, que han dut l'Íbex 35 a encadenar dos mesos amb números vermells, no frenen els plans d'algunes empreses per fer el salt al parquet.

Nova OPV.

La darrera companyia que ha anunciat que debutarà en la borsa és Euskaltel. L'operadora basca pretén col·locar entre un 50% i un 61% del seu capital a la borsa a través d'una oferta pública de venda (OPV) en la primera quinzena de juliol. A part d'aquesta companyia, la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) ha assenyalat aquesta mateixa setmana que en la segona meitat de l'any podrien estrenar-se a la borsa dos o tres empreses més, que se sumarien a les que van debutar en el parquet en el primer tram de l'any (Aena, Saeta Yield, Naturhouse, Cellnex i Talgo).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.