Gran angular

Estimades oliveres

No és pas senzill lluitar contra la lògica injusta i implacable de despersonalització del territori. La iniciativa apadrinaunolivo.org cobeja, amb una interessant barreja de romanticisme i sentit comú emprenedor, fer retornar al seu esplendor els camps d'oliveres d'Oliete, a la comarca d'Andorra-Sierra de Arcos de Terol, que es resisteixen a ser condemnats a l'ostracisme. La iniciativa consisteix a trobar padrins per a les oliveres centenàries dels camps d'Oliete. Amb una contribució de 49,99 euros, s'aconsegueix recuperar una olivera per a la producció d'oli i per a altres lluites, com generar activitat en un indret que pateix des de fa molt temps un procés de despoblament i lluitar contra el canvi climàtic.

En el seu primer any d'activitat, la iniciativa presenta un saldo prou encoratjador: 500 padrins individuals i 18 empreses i institucions per recuperar 1.500 oliveres. A més, s'han creat set llocs de treball, coberts amb persones en risc d'exclusió, i s'han captat 23.000 tones de CO². Apadrinaunolivo.org utilitza el model de custòdia del territori, en què se signa un contracte amb el propietari de la finca per treballar els conreus amb el pacte d'oferir-li un 10% de la producció el sisè any.

La iniciativa neix d'una frustració, la d'Alberto Alfonso Pordomingo, barceloní amb arrels a Oliete, que recorda que el 2003 “després d'una collita prou bona d'olives a l'explotació familiar, vam veure amb llàstima com al voltant teníem molta olivera abandonada, terres sense treballar.” La seva experiència professional, treballa al Mobile World Center de Telefónica a Barcelona, li va servir per pensar en un projecte tecnològic que servís per “crear vincles emocionals entre les persones i les oliveres”. Amb l'ajut d'Adrián Martín i Pablo García-Nieto es va llançar a materialitzar un projecte que no té dèficits d'il·lusió: l'any vinent es proposa recuperar 5.000 oliveres, a través de 1.500 padrins, entre els quals han destacat, com preveu Alfonso, empreses com Telefónica, que hi ha fet una aportació de 65.000 euros, o Ron Ritual.

El coratge d'Alfonso i els seus socis farà un altre salt amb el projecte de creació d'una almàssera per fer oli, ara que Oliete no en té i els productors han de recórrer 30 km per a la premsada. “Volem fer la primera almàssera solidària del món, i per això hem recorregut al crowdlending amb Real Funding, en què cada persona aporta fa aportacions fins arribar als 200.000 euros pressupostats.”

L'almàssera és crucial en aquest projecte, ja que, com assegura Alberto Alfonso, “en el futur, perquè les explotacions siguin viables, han de venir guanys per la venda de l'oli”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.