Gran angular

Degoteig agònic

La pugna entre Grècia i Europa neguiteja els inversors i paralitza l'evolució de les principals borses. L'Íbex 35 eixuga pèrdues però no evita el vermell en el balanç setmanal (-0,78%). Per Marisa Nuez

L'Íbex 35 queda a les portes dels 11.000 punts després de recular un 0,78% i haver tocat durant la setmana nivells no vistos des del febrer

La situació a Grècia, en comptes de millorar, empitjora setmana rere setmana i això està posant molt nerviosos els mercats. Els inversors tenen marcat en vermell la fi del mes de juny, quan els grecs podrien quedar sense liquiditat, i veient que les negociacions fracassen han decidit esperar a veure com es desenvolupen els esdeveniments abans d'arriscar els seus diners. I això està reduint la negociació borsària i afectant les principals borses internacionals, que els darrers dies estan patint fortes davallades alternades amb avanços que no fan res més que augmentar la sensació de nerviosisme que s'ha instal·lat en els parquets.

L'únic tema que ha donat un respir als inversors -ofegats per la agonia grega- en la darrera setmana ha estat la reunió de la Reserva Federal (Fed) dels EUA. Tot i que el Banc Central ha rebaixat les seves estimacions de creixement per a l'economia nord-americana, la Fed ha tranquil·litzat els mercats en afirmar que les pujades de tipus que tindran lloc després de l'estiu es faran de manera gradual. La manca d'agressivitat en el canvi en la política monetària als EUA ha agradat els inversors i ha aportat una dosi d'optimisme a uns mercats preocupats per les conseqüències que una fallida a Grècia podria tenir a la resta d'economies del seu voltant.

Esperar i veure.

En aquest punt d'esperar i veure com es resol la crisi grega, la borsa espanyola ha oscil·lat els darrers dies entre els 10.800 punts i els 11.000 punts. Després de tocar nivells no vistos des del febrer, l'Íbex 35 ha estat capaç d'eixugar part de les pèrdues que arrossegava i s'ha allunyat dels mínims per tornar a vorejar els 11.000 punts. Així, el selectiu s'ha acomiadat dels inversors en els 10.944 punts, nivell que suposa un retrocés setmanal del 0,78% i que augmenta fins al 2,44% la minusvàlua de l'índex al juny. Si continués així, l'Íbex 35 encadenaria una ratxa negativa no vista des del maig del 2012, pel fet de tancar tres mesos consecutius en vermell.

Els dubtes al voltant de la renda variable no han impedit que alguns valors hagin tancat la setmana amb
guanys significatius. La reestructuració de la plantilla que ha anunciat la tecnològica Indra ha agradat els inversors, que no han dubtat a refermar la seva aposta per la companyia. Així, les seves accions s'han enlairat poc més d'un 7% en la setmana, mentre que les de la constructora OHL s'han disparat més d'un 13%, recuperant així part del terreny perdut en setmanes prèvies quan els casos de corrupció de la seva filial mexicana van provocar la fugida dels inversors de la companyia. Gamesa també ha estat un dels valors estrella, amb un alça superior al 5%. Grífols, ACS i Mediaset han tancat la setmana en positiu, sumant un 1% de mitjana.

En la part contrària destaquen Repsol, Mittal Steel, Mapfre i Abertis, que han reculat entre un 3% i un 4% en cinc sessions. La feblesa de l'economia global continua passant factura al grup de l'acer Mittal Steel, que per segona setmana consecutiva es fica entre els cinc valors més penalitzats. No obstant, el fanalet vermell de l'Íbex-35 ha estat Repsol després que el banc UBS ha retallat el preu objectiu de la petroliera fins els 17 euros.

Cimera decisiva.

Dilluns se celebrarà una nova cimera entre els polítics europeus, el Fons Monetari Internacional (FMI) i els grecs per tal de desencallar les negociacions i arribar a un acord que eviti la fallida del país. El temps es va acabant per a Grècia i això continuarà condicionant, com fins ara, el rumb de les borses en el curt termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.