Opinió

La simulació de Bárcenas

En no existir relació laboral acreditada en el citat període, no va existir acomiadament quan l'actor és donat de baixa en la Seguretat Social

Hi ha hagut una gran revolada mediàtica respecte al, ja famós, cas Bárcenas, conegut com l'extresorer de la formació política Partit Popular, amb qui va mantenir una relació laboral. A més de les presumptes caixes B, el senyor Luis Bárcenas va demandar el Partit Popular per l'existència d'un suposat acomiadament de principis de 2013 i reclamava compensació econòmica pel període treballat.

Recordem que el Senyor Luis Bárcenas va presentar demanda davant els jutjats socials de Madrid en concepte d'acomiadament i quantitat, ja que reclamava en la seva demanda inicial el reconeixement de l'acomiadament efectuat pel Partit Popular en data 31 de gener de 2013, així com quantitats pendents de liquidar. La qüestió va ser resolta pel jutge del jutjat social 16 de Madrid, qui va desestimar-la al·legant falta d'acció i per tant declarava l'absolució del partit polític.

Enfront d'aquesta sentència el Sr. Bárcenas, no estant-hi conforme, va formalitzar recurs de suplicació davant el jutjat de rang superior al·legant revisió dels fets provats així com infracció de les normes substantives o jurisprudència.

No va ser fins al passat 20 d'abril de 2015 que es va dictar per part del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, secció núm. 5 social, la sentència número 311. En aquesta es narren els antecedents de fet de les condicions contractuals, que van ser controvertides en instància, així com l'existència de relació laboral. En aquesta no s'accepta cap dels motius al·legats pel recurrent.

A més, sosté que no existeix acomiadament tàcit en data 31 de gener de l'any 2103, sinó que ens trobaríem davant una simulació contractual, ja que les quantitats rebudes entre els anys 2010 i 2013 es tractaven d'una indemnització diferida de l'últim contracte que unia ambdues parts i que va finalitzar l'abril del 2010. Per tant, culmina la sentència compartint la tesi que sosté el jutge d'instància, i conforme a la qual entre les parts no va existir relació laboral durant el període comprès entre el 16 d'abril del 2010 i el 31 de gener del 2013, malgrat que el Sr. Bárcenas rebés una quantitat mensual, sinó que elque existeix és una simulació negocial.

Simulació de relació laboral.

Apunta, també, que en haver-se simulat per les parts una relació laboral, que no reconeix ni la demandada encara que no s'hagi acceptat que el negoci dissimulat era el que ella invocava, entén la sala que s'haurien efectuat cotitzacions que no procedien legalment que puguin tenir incidències en futures prestacions de seguretat social, per la qual cosa acorda remetre la corresponent certificació de la sentència a la Tresoreria General de la Seguretat Social, Agència Tributària, Inspecció de Treball, Servei Públic d'Ocupació Estatal i a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, per possible frau. Però la conclusió és que en no existir relació laboral acreditada en el citat període, no va poder existir acomiadament quan l'actor és donat de baixa en la Seguretat Social, i per tant es desestima el recurs plantejat i absol, novament, el Partit Popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.