Empreses

La plataforma que filtra les dades del govern d'Obama contracta la catalana Eixos

La firma barcelonina és especialista en l'aprofitament de les dades obertes i és l'única companyia no americana que Socrata destaca en el seu aparador digital

Les dades donen poder per decidir
si és viable obrir un negoci en un lloc

Socrata és una empresa tecnològica, una empresa emergent que l'any passat va tancar un cicle de creixement espectacular. En dotze mesos va passar de 70 a 140 treballadors i ha encadenat tres anys seguits multiplicant els ingressos un 100%. Es dedica a penjar a internet la informació que les administracions públiques volen deixar visible per al ciutadà, és a dir, crea el programari òptim i les eines informàtiques necessàries per garantir l'accés a les dades obertes (open data). Teòricament aquestes dades són útils per al ciutadà i poden abastar diversos àmbits, des d'estadístiques meteorològiques, econòmiques i de consum, fins a les xifres de la població que habita en una determinada zona d'una ciutat o els índexs de delinqüència que hi ha en cada barri.

El desenvolupament de Data.gov, el canal de dades obertes impulsat pel president nord-americà Barack Obama, va marcar un abans i un desprès en la trajectòria de Socrata. Ara vol fer-se forta a Europa i a l'Amèrica Llatina.

Socrata ha trobat a Barcelona un col·laborador que l'ajuda a refinar el mar de dades que apilona l'administració pública. Es tracta d'Eixos.cat, una empresa especialista en l'ús de les dades obertes que s'obtenen de, per exemple, l'Institut d'Estadística, el cadastre i l'Institut Cartogràfic. Les desgrana i les exprimeix per tenir coneixements de cara a, per exemple, redactar plans de negoci i estudis de mercat.

David Nogué, fundador i director general de l'empresa, manifesta que Eixos treballa a partir de la informació que deixa visible la Generalitat, els òrgans de l'Estat espanyol i els ajuntaments, i la complementa amb el que obté per iniciativa pròpia. “Tenim sistemes de captura propis i col·laboradors geogràfics que ens permeten recollir dades de qualsevol ciutat del món”, indica. Eixos admet que avui dia el seu domini de la realitat digital és potent a Catalunya, Espanya, Portugal i el Brasil i hi ha una estratègia per ampliar-ne els límits. “Tenim previst fer un desplegament per poder controlar 50 ciutats de 30 països diferents.”

Útil.

“L'open data pot servir per saber quan cobra un alcalde, però també suposa utilitats més avançades. A partir de les dades podem calcular indicadors econòmics que donin un poder de decisió per decidir si seria viable obrir un determinat negoci en un punt concret de la ciutat”, diu David Nogué.

La metodologia de triatge de les dades desenvolupada per Eixos ha cridat l'atenció de Socrata fins al punt que la plataforma nord-americana ha inclòs Eixos en el seu aparador d'aplicacions. Aquest aparador, market place, ofereix una cinquantena d'eines que ajuden a interpretar dades sobre, per exemple, administració pública, incidències viàries, pressupostos, serveis educatius, construcció i tecnologia. Eixos és la primera aplicació sobre paràmetres de desenvolupament econòmic que selecciona Socrata i és l'única no americana que apareix destacada en l'aparador. Els potencials usuaris de l'eina són emprenedors que volen obrir un negoci, propietaris de botigues i franquícies, serveis de banca i inversors.

A Eixos destaquen que han atret els tècnics de Socrata per una qüestió funcional i pràctica. “Hem après com cal fer servir les dades i els interessa la nostra metodologia perquè nosaltres som algú que valora la feina que ells fan.”

Què suposa, entrar en col·laboració amb Sorata?

David Nogué reconeix que “en termes de negoci, ens porta poc volum”. Ara bé, sí que representa “guanyar molta visibilitat” i un aval quan es tracta de buscar negocis a mercats nous.

el detall

La clau del negoci

Hi ha negoci al darrere l'exposició de dades?

“Deixar dades en obert no és tan senzill com penjar un enllaç a internet i esperar que l'usuari vagi buscant la informació”, relata David Nogué. Plataformes com Socrata saben emmagatzemar les dades a la xarxa de manera estandarditzada i troben la rendibilitat “oferint el servei d'allotjament de les dades que es fan públiques. Cobren per fer-ho però estalvien a l'administració la necessitat de desenvolupar una infraestructura pròpia per publicar-les”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La plataforma que filtra les dades del govern d'Obama fitxa una empresa catalana

Publicat a