Opinió

editorial

La credibilitat d'Europa

Només la unitat
basada en la sincera cooperació entre socis pot donar garanties d'èxit a la Unió Europea els anys a venir al mercat global

La crisi del deute de Grècia, que avui viu un dels seus episodis fonamentals, amb un referèndum en què la ciutadania ha de triar entre donar suport al seu govern o acceptar l'oferiment de la UE, ens aboca necessàriament a interrogar-nos si hem de creure en aquest model de governança que ha dut un dels socis del club de l'euro al caire del precipici, després d'anys i anys de polítiques d'austeritat i inacabables ajustaments, unes provatures matusseres que no han aconseguit l'objectiu de donar un renovat impuls a l'economia grega perquè, en créixer, pogués assumir la satisfacció dels compromisos contrets, sinó que l'han deixada ajaguda al llit dels malalts crònics. El conflicte plantejat entre les institucions multilaterals europees, Comissió Europea i Banc Central Europeu, a les quals caldria afegir l'FMI, és en realitat la lluita entre el concepte, decadent, d'una Europa no cooperativa, d'insolidaritat entre els seus socis, i una altra en què la unió només es pot refermar per l'auxili mutu. D'altra banda, a Grècia també es dirimeix si en el futur volem bastir una unió de sòlid perfil social, tot responent de fet als principis dels pares fundadors de la comunitat europea, o un continent lliurat a una ortodòxia de polítiques econòmiques neoliberals, que al capdavall deixa el Vell Continent de genolls davant els poders financers. Certament, en aquests anys s'han fet passes en la complexa construcció d'una nova UE, amb el disseny de mecanismes de resposta a eventuals crisis com la unió bancària, amb un BCE que ja exerceix el necessari paper de protector de l'economia europea i amb el desig d'arribar en un futur no gaire llunyà a una unió fiscal, però el ciutadà europeu també demana noves evidències que el tarannà dels dirigents ha canviat, i això només ho podrem veure si hi ha una solució per a Grècia que no la deixi en una posició de vulnerabilitat perpètua. Els poders europeus necessàriament hauran de ser això, europeus, i no passar les seves decisions pel filtre dels interessos de les nacions que tradicionalment han gaudit de més veu. En un concert global de gran diversitat i complexitat, en què el lideratge econòmic ara es tradueix de diversos i actius jugadors, només la unitat basada en la sincera cooperació entre socis garantirà l'èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.