Gran angular

Mobilitat sense ensurts

La CNMC divulga una guia amb consells sobre la utilització dels telèfons mòbils a l'estranger que poden evitar sorpreses desagradables amb la factura quan tornen de vacances o d'un viatge de negocis

Internet, només per wi-fi i anant amb compte amb la seguretat

La Comissió dels Mercats i les Comunicacions (CNMC) ha elaborat la guia 8 consells per viatjar a l'estranger sense ensurts en la factura del mòbil.

Tarifes regulades. La Comissió Europea té fixades unes tarifes regulades de roaming, el recàrrec que cobren els operadors per utilitzar el mòbil en itinerància en un estat de la UE diferent al d'origen: 19 cèntims el minut per fer una trucada, 5 cèntims el minut per a les trucades entrants, 6 cèntims l'SMS i 20 cèntims cada mega en dades. Aquestes tarifes només serveixen per a països de la Unió Europea; per a la resta, cada operador arriba a acords amb els operadors dels altres països perquè puguem usar el mòbil des d'allà i negocien els preus lliurement. L'única forma de conèixer els preus fora de la UE és consultar amb el vostre operador.

Tarifes alternatives. A més de les tarifes regulades en itinerància, moltes operadores ofereixen tarifes planes per a l'estranger, normalment per una quota al dia. S'han de fer càlculs per saber si compensa, ja que un informe de l'antiga Comissió del Mercat de les Telecomunicacions alertava que sortien més cares de mitjana aquest tipus de tarifes que les tarifes de roaming regulades.

Una altra cosa que cal tenir en compte si viatgeu per la UE és que les tarifes de roaming per defecte han de ser les regulades per la Comissió Europea, i que si voleu una altra tarifa diferent, haureu de contractar-ho expressament. De fet, la CNMC va sancionar l'any passat amb 3,1 milions d'euros Vodafone per haver incomplert el reglament en aquest aspecte, incloent per defecte tarifes alternatives en alguns plans.

Vigilar el consum de dades. Els preus més cars són els de dades. Hi ha un límit de despesa per a internet en itinerància fixat en 50 euros sense IVA, tot i que l'usuari pot escollir un altre límit més alt. Quan s'arriba al 80% del límit, l'operador ha d'enviar un avís al client. En aquest moment, l'usuari pot trucar a la companyia per ampliar el seu límit. També podeu consultar si el vostre mòbil té l'opció de desactivar el consum de dades quan estigueu a l'estranger.

Apps que s'actualitzen en segon pla. Tingueu present que algunes apps consumeixen dades tot i que no les estiguis utilitzant. Hi ha apps com Onavo o 3G Watchdog que us permetran controlar quines apps estan consumint megues.

Només wi-fi. Si no podeu passar sense pujar a Instagram les fotos que us acabeu de fer, espereu almenys a poder connectar des d'una xarxa wi-fi gratuïta. L'Instituto Nacional de Ciberseguridad de Espanya ha preparat una infografia sobre els riscos d'usar xarxes wi-fi i algunes recomanacions de seguretat.

Fer servir missatgeria instantània per trucar. Si heu aconseguit una xarxa wi-fi, podeu fer servir aplicacions com Whatsapp o Skype per estalviar diners trucant als contactes que també les tinguin instal·lades.

SIM dual. Pensats per a viatgers freqüents, els mòbils MultiSIM o Dual SIM permeten tenir dues targetes SIM alhora en el mateix mòbil. Així podríem tenir un número d'Espanya i un altre del país de destinació per a les trucades a l'estranger.

SIM local. Si teniu un mòbil lliure, podeu comprar una targeta SIM de prepagament del país de destinació. Acostumen a tenir un saldo precarregat. Això sí, cal estudiar abans les diferents tarifes per saber quant costaria, per exemple, fer una trucada a Espanya.

Un 75% menys de recàrrec el maig vinent

El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu (PE) van pactar el 30 de juny que el pagament per roaming desaparegui el 15 de juny de 2017, amb condicions per evitar “abusos”, i com a pas intermedi rebaixar les tarifes el 30 d'abril de 2016, quan el preu majorista per minut no ha de superar els 0,05 euros en trucades, els 0,02 euros per SMS i els 0,05 euros per megabyte. Aquests preus són un 75% més barats que els actuals.

Els operadors podran aplicar una “política d'ús just” per “evitar una utilització abusiva del roaming, per exemple per “altres propòsits que no fossin viatges periòdics”.

Pel que fa a les garanties per a la neutralitat d'internet, els operadors hauran de tractar en igualtat de condicions tot el trànsit, tot i que podran aplicar “mesures de gestió “raonables”. El bloqueig de continguts només serà en alguns casos, com per exemple evitar ciberatacs o la congestió del trànsit. També s'acceptaran acords per a serveis que requereixin un nivell de qualitat específic, encara que els operadors hauran de garantir la qualitat general de l'accés a internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a