Gran angular

El jardí a la feina

La millora de l'espai físic de treball, ara que insisteixen tant a ser més productius, és una preocupació general. Una de les solucions és naturalitzar el centre de treball, i el millor recurs són les plantes, reproduir l'ambient del jardí.

Això és el que pretén la iniciativa Citysens, de l'emprenedor Xavier Rius, químic expert en sensors nanotecnològics per la Universitat Rovira i Virgili, que ha concebut la idea d'un jardí vertical governat amb un reg automàtic, que vol superar “un problema tan actual com que tant al centre de treball com a l'habitatge hi manca espai, per instal·lar-hi plantes, i temps per tenir-ne cura”. Rius creu que el jardí vertical de Citysens és especialment adequat per a oficines: “És una solució que pot anar molt bé, col·locar a cada cantonada plantes que humitegen l'aire, generen oxigen i, en definitiva, creen un espai més agradable, que evita l'absentisme i promou la productivitat.”

El jardí vertical modular de Citysens disposa d'un reg automàtic amb autonomia per a trenta dies -“així a les empreses ja no han de dependre que la dona de fer feines pensi a regar”- que funciona per hidroponia, és a dir, el cultiu és sense terra, només amb nutrients diluïts a l'aigua. Així mateix, hi ha la possibilitat de controlar el reg amb una app al mòbil, via wi-fi. Per singularitzar-se al mercat, a la innovació se li ha donat un alt component de disseny, el que han posat l'estudi Lucid Product Design Agency de Barcelona i el dissenyador suec Pär Blanking. Com diu Xavier Rius, “sí, un producte nou ha de solucionar problemes, ser fàcil de muntar i usar, però ha d'incorporar un disseny prou atractiu”. En aquest cas, s'ha volgut combinar l'elegància minimal del disseny suec amb la calidesa del mediterrani. El projecte ha disposat de la inestimable guia d'Innovation Hub, espai que serveix d'estímul al treball creatiu, que dirigeix Francisco Andrade. Citysens, que ha culminat amb èxit la campanya de micromecenatge que ha obert a través de Verkami, té previst ser a les botigues (floristeries i centres de jardineria) al desembre. Sortirà amb preus prou competitius, amb jardins que van dels 80 euros, dues alçades, als 120 euros, quatre alçades. A Citysens també es reserven la funció d'assessorar quines són les plantes més adequades per a cada espai, en funció de criteris com la disponibilitat de llum. Així mateix, el règim de reg es programa també segons les necessitats de cada planta. El ventall inclou julivert, alfàbrega, potos, sansevièria, Scandens, menta, Spatifilium i altres. Empresa amb principis, “sostenible socialment, ambientalment i econòmicament”, Citysens ha encarregat el muntatge de peces al centre especial de treball Fundació Santa Teresa, del Vendrell, compra les plantes a Vinyols i els Arcs, prop de Reus, i encarrega els motlles a una empresa valenciana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.