Emprenedors

Pinces de llum per palpar cèl·lules

Ímpetux és una empresa emergent que ha desenvolupat una tecnologia pionera

Si ser emprenedor ja és una aventura nodrida d'impediments, ser-ho d'una tecnologia pionera, que no té mercat i que necessita una estratègia de comercialització que els inversors d'aquí no entenen, encara ho fa més complicat. Aquests són Ímpetux, una empresa emergent que ha desenvolupat una tecnologia totalment nova amb pinces òptiques i que té l'aplicació principalment en la biomedicina, la biologia i la medicina molecular. Per explicar-ho d'una manera planera, són com unes mans microscòpiques que permeten, simplement amb llum, agafar elements microscòpics, com cèl·lules i molècules.

La seva aportació innovadora és que poden determinar quina es l'estructura d'una molècula, cóm interactua amb ella mateixa i amb altres molècules, de tal manera que permet fer estudis molt bàsics de biologia molecular, treballant en factors tan elementals com la força, el desplaçament, etc. L'objectiu és entendre per què les cèl·lules es moren o tenen disfuncions, des del punt de vista més elemental. “La nostra tecnologia permet fer experiments per a aquells que no siguin experts”, explica Arnau Farré, un dels fundadors i alma mater d'Ímpetux. De fet, el punt de partida de la companyia va ser la seva tesi.

El seu director de tesi, Mario Montes, el va animar i va acabar implicant-se per transferir al mercat la recerca que estaven fent a la Universitat de Barcelona. “Ens vam adonar que després de publicar els nostres avenços hi havia una empresa dels EUA que la feia servir i vam decidir patentar-la”, diu Mario Montes.

Al cap de dos anys (el 2012), i després d'haver intentat sense èxit vendre o llicenciar-ne la patent, van decidir crear Ímpetux i comercialitzar ells mateixos els seus descobriments. I aleshores, s'hi van incorporar Ferran Marsà, màster en fotònica i màster executiu en innovació per desenvolupar producte i Elisabet Romeu, màster en enginyeria Física i MBA, com a responsable de la gestió general de l'empresa.

Tres anys després d'aquells inicis, Ímpetux ha tancat la primera fase i té un potencial de creixement enorme, “Hem aconseguit transformar la tecnologia en un producte que es pogués comercialitzar”, diu Romeu i, de fet, ja han començat a vendre a institucions com la Universitat de Munster o la d'Oxford i enguany esperen facturar 60.000 euros. La segona fase s'engegarà el 2016, quan calculen que multiplicaran per quatre la facturació.

La seva tecnologia, però, encara no té mercat. I en aquest punt hi ha un dels altres elements crítics d'Ímpetux. El seu producte té resistència en els mercats madurs i, per tant, han de seguir un pla de comercialització més lent per no morir en l'intent. “Primer venem als investigadors de centres de recerca públics que accepten millor la innovació, i aquests generen la necessitat en altres camps, com ara el farmacèutic, i van fent mercat”, explica Farré. Aquesta estratègia, que no és nova ni se l'ha inventat a Impetux costa molt, però, que l'entenguin els inversors. De manera que, per impulsar el seu pla de comercialització, han engegat una campanya de finançament col·lectiu. “Oferim participació en l'empresa, amb un benefici del 60%”, diu Farré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pinces de llum per palpar cèlules

Publicat a