Emprenedors

Tecnologia a la mà dels agricultors

Agricolum desenvolupa una aplicació per gestionar els cultius

La idea de negoci va sorgir de dos joves germans enginyers, un informàtic, l'altre agrònom, fills d'una família d'agricultors precisament –explica Francesc Massana–, “per donar resposta a les necessitats de l'explotació familiar”.

Així va néixer Agricolum, una eina multidispositiu -accessible a través del mòbil, la tauleta o l'ordinador- que aglutina informació sobre aquests cultius i que té per objectiu –explica Massana– “facilitar la presa de decisions dels agricultors”.

Agricolum disposa d'una versió gratuïta i una altra de pagament, i ara mateix té més de 6.000 usuaris al conjunt de l'Estat. La versió gratuïta els permet digitalitzar l'anomenat quadern de camp, una tasca obligada per a tots els pagesos de la Unió Europea i que ve a ser un registre dels tractaments amb herbicides i altres productes fitosanitaris que es fan als cultius i que permet resseguir la seva traçabilitat.

Això ajuda a simplificar molt la tasca burocràtica dels agricultors, però a més Agricolum, en la seva versió de pagament, ofereix altres eines, com ara un control remot sobre la maquinària i els treballadors que estan treballant en un camp, el control per GPS i altres opcions orientades a la gestió econòmica.

Més rendibilitat.

Es tracta –explica Massana– d'ajudar a aconseguir que les decisions que es prenen siguin les millors i, per tant, que ajudin a incrementar la rendibilitat de les explotacions. “Saber, per exemple, quin herbicida s'ha fet servir en aquell camp l'any anterior ens pot ajudar a decidir quin cultiu serà més adient enguany, o saber quin resultat ha tingut la collita en funció de si es va sembrar abans o després de ploure, etc.”

Els emprenedors van començar a desenvolupar l'eina a principi del 2014 i la van llançar al mercat l'estiu passat. L'objectiu de la firma –explica Massana– és consolidar la seva presència al mercat local i després fer el salt cap a altres mercats europeus, “però sense pressa”. “Primer hem de ser forts aquí”, afirma. Ara l'aplicació ja està disponible en català, castellà i anglès, i probablement el primer pas seria posar a punt una versió en francès.

Al conjunt de l'Estat hi ha més de mig milió d'agricultors i 1,7 milions d'explotacions agrícoles. “Si aconseguim arribar fins a la meitat serà un èxit”, destaca l'emprenedor. Els més de 6.000 usuaris que ja té la firma responen, segons Massana, a perfils diversos, des de petits agricultors fins a cooperatives i assessors externs, que són els professionals que assumeixen la feina de portar al dia el quadern de camp.

Agricolum acaba de ser seleccionada per Banc Sabadell per invertir-hi dins el seu programa BStartup, de suport a empreses de base tecnològica. L'entitat financera ha entrat al capital d'Agricolum amb una aportació de capital de 70.000 euros, que se sumen a uns 30.000 més destinats a finançar un programa de formació d'alt rendiment per als emprenedors.

La firma preveu destinar bona part d'aquesta injecció econòmica precisament a accelerar la tasca comercial per guanyar mercat. “La idea que l'agricultor viu d'esquena a les noves tecnologies no és certa, estem tenint molt bona rebuda al sector”, diu l'emprenedor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.