Borsa

Malson prenadalenc

Els inversors no troben motius per mantenir-se en el parquet mentre es preparen per al nou escenari de tipus d'interès a l'alça als EUA. L'Íbex-35 resta un 4,45% setmanal i perd els 9.700 punts.

La proximitat de les eleccions generals a Espanya fa més difícil encara que les positives previsions dels analistes per al conjunt del 2015 es compleixin

Un escenari molt negre i ple de núvols és el que tenen al cap a hores d'ara els inversors. La proximitat de la reunió de la Reserva Federal (FED) als EUA, en la qual es preveu que els tipus d'interès s'apugin, està posant molt nerviosos els mercats. Tot i que des del banc central nord-americà s'ha avisat els inversors els darrers mesos del canvi en la política monetària i tot i que semblava que els mercats havien paït aquesta decisió, les retallades de les darreres sessions demostren que no és ben bé així. Una política menys expansiva continua sense agradar als inversors, i més encara ara que la davallada de les matèries primeres aporta dosis extres d'incertesa als mercats. El preu del petroli continua donant maldecaps als inversors atès que ja ha caigut per sota dels 40 dòlars per barril, preu no vist des de fa més de sis anys. Els mercats desconeixen l'impacte que aquesta davallada de l'or negre pot tenir en les economies emergents, que des de fa mesos donen senyals d'alentiment.

Si això se suma al fet que la decepció per les mesures que ha adoptat el Banc Central Europeu (BCE) en la reunió de la setmana precedent encara cueja en els parquets, no és estrany que el conjunt de borses internacionals s'hagi tenyit de vermell en la darrera setmana. Els inversors no veuen gens clar el que pot passar a partir d'ara i fugen dels actius de risc abans que els guanys -en el cas que encara n'hi hagi- no es converteixin en fum.

Daltabaix.

L'Íbex-35 no ha estat aliè al corrent venedor que s'ha estès per tots els parquets internacionals durant les darreres sessions i ha encadenat nou jornades a la baixa. Aquesta davallada continuada l'ha situat per sota dels 9.700 punts i li ha fet perdre un 4,45% setmanal, en la que s'ha convertit en una de les pitjors setmanes de tot el 2015. Molt han de canviar les coses perquè el conegut i esperat ral·li de Nadal eixugui les pèrdues que enregistra la borsa i posi el signe positiu en el balanç anual. De moment, quan queden menys d'una dotzena de sessions de negociació borsària per concloure l'exercici, l'índex selectiu recula un 6,32% anual i un 7,29% d'ençà que començà el desembre.

Aquesta tempesta que plana pels parquets i que ha fet que la manca de tendència que imperava fins fa ben poc passi a convertir-se en tendència clarament baixista ha tenyit de vermell gairebé la totalitat dels valors de l'Íbex-35. Els únics que s'ha salvat aquesta setmana del signe negatiu han estat AENA i Endesa, que s'han acomiadat divendres gairebé plans.

En aquesta ocasió els inversors no han discriminat per sectors o capitalització i entre els valors més penalitzats es troben des d'immobiliàries com Sacyr (que negocia amb la banca una línia de finançament) a empreses metal·lúrgiques com el grup Mittal Steel, o Bankia, tots tres valors amb descensos que superen el 8% en cinc sessions. També els grans valors com Santander i Repsol han tingut davallades significatives durant les darreres sessions (per sobre del 7%), sacsejats tant per l'alentiment de l'economia brasilera com per la caiguda en picat del preu del petroli.

Tot i que els analistes preveien en començar el 2015 un any positiu per a la borsa, en aquests moments sembla molt complicat que les estimacions de fa dotze mesos arribin a complir-se. I més encara aquest desembre, quan se celebren eleccions generals a Espanya. La cita del 20-D aporta més nerviosisme als inversors, que no estan gens disposats a apostar per aquest mercat fins que es conegui quin partit governarà els propers quatre anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.