Economia

Les borses saluden amb alces la pujada de tipus de la Reserva Federal

L'Íbex 35 tanca amb un ascens de l'1,7%, amb la banca com a sector més afavorit de la sessió

Els analistes pronostiquen un 2016 molt més positiu

Els mercats van agrair ahir la concreció de la pujada de tipus als Estats Units decretada la vigília per la Reserva Federal i que comporta un anunci de canvi de cicle en l'economia nord-americana, que per fi sembla que ja no haurà de menester tant la crossa de la política monetària i prefigura també bones notícies per als exportadors europeus i per als països emergents. Entre aquests últims, destaca la Xina, que es va curar en salut establint un mecanisme per deslligar la seva moneda de qualsevol enfortiment del dòlar, per
no desactivar les devaluacions que han dut el iuan a canviar-se en mínims dels últims quatre anys.

A l'Estat espanyol, l'Íbex 35 va fer un salt de l'1,7% que li va fer recuperar la cota dels 9.800 enters, concretament fins als 9.878,5 en el moment del tancament, però que en algun instant de la sessió va reflectir una pujada d'un 3% i va superar el nivell psicològic dels 10.000 punts. Això va permetre equilibrar una mica les pèrdues dels últims dies, que fa poc van encadenar fins a deu jornades en negatiu i van batre tots els rècords de males ratxes del selectiu. Finalment, el saldo anual es va reduir fins a un 3,9%.

Tothom content

Pel que fa a la resta d'Europa, les principals places també van celebrar la nova política monetària dels EUA tancant amb guanys. Frankfurt, per exemple, va superar els dos punts percentuals amb un 2,6%, mentre que Milà, París i Londres es revaloraven un 1,5%, un 1,2% i un 0,7%, respectivament.

La banca va ser el sector estel·lar, i en l'índex espanyol va destacar molt especialment CaixaBank, amb un ascens del 2,9% que va liderar l'Íbex 35, en el qual tots els grans valors es van anotar alces significatives. Ignorant l'eufòria de la jornada, hi van ser FCC, Sacyr i ArcelorMittal, que van cloure la cotització amb pèrdues, en el primer cas substancioses (un 3,3%).

Enmig de l'eufòria general, alguns analistes van aventurar que, després del saldo galdós d'enguany, el 2016 serà ben diferent. Segons Bankinter, l'Íbex 35 es podria revalorar fins a un 25% fins a situar-se en un rang un xic per sota dels 12.000 punts, concretament entre els 11.536 i els 11.917 punts. Només un desenllaç electoral “inesperadament complicat”, van puntualitzar els portaveus del banc, podria enterbolir aquesta benastrugança.

El dòlar va agafant força davant de l'euro

La reacció en els tipus de canvi no es va fer esperar. Tal com estava cantat, l'euro es va desvalorar força davant d'un dòlar reforçat respecte a la resta de divises per la pujada de tipus practicada dimecres per la Fed i en alguns moments es va situar en el nivell més baix des de principi de mes, per sota dels 1,09 dòlars. Concretament, el canvi de l'euro davant del bitllet verd va retrocedir fins als 1,0830 dòlars des dels 1,0914 que marcava a l'inici de la sessió, en el nivell previ a la difusió de la decisió de la Fed de pujar un quart de punt els tipus nord-americans.

No obstant això, en cloure la jornada el canvi es va situar a 1,0841 dòlars per euro, amb una caiguda percentual de la moneda única del 0,84% respecte a la vigília.

D'altra banda, el preu del barril de petroli Brent, de referència a Europa, es va abaratir fins als 37,20 dòlars des dels 37,60 dòlars a què es pagava en el moment de l'obertura del mercat de futurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.