Opinió

Europa, contra la morositat empresarial

Durant els últims mesos, la direcció general de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes de la Comissió Europea fa un estudi paneuropeu per conèixer en profunditat l'aplicació de la directiva 2011/7/UE del Parlament Europeu i del Consell, del 16 de febrer del 2011. El propòsit d'aquest estudi és avaluar els primers resultats de la implementació d'aquesta directiva en els 28 estats membres de la UE i en tots els sectors d'activitat. Així mateix, en l'esfera d'actuació de l'informe, hi ha establir si la directiva és eficaç, eficient, pertinent i coherent; a més, si realment aporta algun valor afegit a les transaccions empresarials comunitàries. Els resultats de l'avaluació els utilitzaran per confeccionar un informe final que serà presentat el 16 de març del 2016 a l'Eurocambra i al Consell Europeu.

La recerca s'ha dedicat a recollir informacions quantitatives i qualitatives per esbrinar l'impacte de la directiva en els beneficiaris finals. Per obtenir conclusions sòlides, l'equip encarregat de fer l'informe va entrevistar més de 160 organitzacions en 28 estats de la UE, entre les quals hi ha 111 patronals, 22 autoritats i va recopilar dades d'una desena d'informes sobre terminis i pràctiques de pagament a Europa. A més, en dos casos, el de Croàcia i el d'Espanya, es va fer una entrevista personal a experts en la matèria; vaig tenir el privilegi de ser un dels experts entrevistats.

Les dades més significatives obtingudes en la recerca són: en primer lloc, que el 78% de les empreses a Europa han estat objecte de retards en el cobrament de les seves factures durant els últims tres anys. En segon lloc, les pimes són les més afectades per la morositat en els pagaments i que aquesta anormalitat financera provoca la insolvència de molts de negocis i la pèrdua d'un gran nombre de llocs de treball.

En tercer lloc, el 86% de les empreses europees tenen coneixement de l'existència d'una legislació antimorositat i saben que tenen dret a reclamar interessos de demora i una indemnització pels costos de cobrament en el cas d'impagament d'una factura.

En quart lloc, el 60% de les empreses van indicar que mai no exerceixen els seus drets de reclamació dels interessos moratoris i de compensació de les despeses de recobrament; a més, les pimes són molt més reticents a exercitar els drets que els atorga la directiva. En cinquè lloc, en els països on hi ha els terminis de pagament més curts és molt més habitual que les empreses exerceixin els seus drets de percebre indemnitzacions dels seus deutors en cas de morositat; per tant, hi ha la paradoxa que la directiva és un instrument molt més eficaç per a les empreses creditores en països en què el problema de la morositat és menys seriós.

Relació amb els clients.

En sisè lloc, la principal raó per la qual els proveïdors deixen d'exercitar els drets que els garanteix la directiva és per la por de danyar les bones relacions comercials amb els seus clients; així mateix, la falta de procediments coercitius és un altre gran impediment, perquè les empreses exerceixin els seus drets de reclamar interessos moratoris i indemnitzacions pels costos de cobrament. En setè lloc, els terminis mitjans de pagament B2B en la UE han disminuït, de 56 dies el 2011, a 47 el 2014, tot i que això no s'ha traduït en un descens en els retards mitjans de pagament, ja que el 2011 eren de 20,5 dies i el 2014, de 19,3. En vuitè lloc, el 90% de les empreses apliquen terminis de pagament de 60 dies o fins i tot menys, com estableix la directiva, i el 70% tenen terminis de cobrament que no excedeixen els 30 dies.

A l'Estat espanyol els terminis mitjans de pagament B2B superen els tres mesos, molt per sobre dels 60 dies que estableix la legislació de lluita contra la morositat. Així doncs, esperem que les institucions europees adoptin mesures per pal·liar aquests problemes, com ara un règim sancionador per a les empreses que imposen terminis de pagament draconians als seus proveïdors, particularment quan aquests són pimes, tal com han proposat la Plataforma Multisectorial contra la Morositat i la Pimec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.