Eines

Fabricació digital a l'abast

Espai Creactiu posa a disposició del públic profà l'accés a la impressió 3D, el tall amb làser o el disseny d'aplicacions

La tecnologia d'última generació i l'esperit artesà del “fes-t'ho tu mateix” no són línies paral·leles que no es puguin trobar, com ho demostra l'Espai Creactiu, un nou centre que cobeja posar en mans del públic profà les tecnologies 3D, el tall amb làser o el disseny d'aplicacions.

L'Espai Creactiu importa a Catalunya un model, el de hub lab, molt habitual a indrets com Tòquio, San Francisco o Nova York, on l'accés a la tecnologia no es limita a estudiants, experts o socis. Com diu Josep Aguilar, fundador del centre amb Xavier García, la iniciativa va néixer “del desig de tirar endavant un projecte col·laboratiu, de posar a l'abast de la gent tot el nou saber tecnològic.” L'Espai Creactiu té un tarannà fonamentalment pedagògic: “Ens volem centrar en l'educació, que la gent pugui fer servir impressores 3D, escàners o tallar amb una màquina làser.” Sense oblidar l'esperit de servei: “Pot venir, com ja ens ha passat, una farmacèutica que ens demani que imprimim en 3D una peça avariada d'una màquina d'anàlisis clíniques descatalogada i nosaltres l'escanegem, tractem el fitxer i imprimim.” I les possibilitats podran ser gairebé infinites: peces per al modelisme, motllos de joieria, recanvis d'electrodomèstics o qualsevol mena de treball manual. I sense perdre de vista que el preu ha de ser popular: “Si ara una impressió 3D d'una persona a escala pot costar entre 300 i 600 euros, nosaltres, tot encarregant-nos de l'escaneig, hem d'aconseguir rebaixar aquest preu o, amb el tall amb làser, que la maqueta de fusta d'un dinosaure, que costaria 25 euros, surti a 10.”

Espai Creactiu vol esdevenir una referència en la socialització de la nova tecnologia amb l'organització de tallers o workshops, a preus prou assequibles, no més dels 10 euros l'hora, perquè tothom pugui tenir un primer contacte amb l'avenç tecnològic d'última hora. De moment, a l'agenda ja hem d'apuntar cursos de robòtica per a nens, en col·laboració amb l'empresa Allrobots; per fer-se un mateix aplicacions mòbils; fabricar en 3D; dissenyar, construir i enlairar el teu propi dron o dissenyar i fabricar motlles amb silicones per fer microsèries.

Creactiu vol respondre als suggeriments i necessitats del seu públic potencial, tant per organitzar tallers -el de robòtica ha estat una proposta de pares de nens aficionats- com per fer serveis: “Un artesà que fa sabates a mà, en sèries petites, ens ha demanat imprimir en 3D i una joiera ha vist en aquesta nova manera de fabricar a mida la possibilitat de treballar amb nous materials com la resina.”

Hi ha oportunitat de negoci? “És més la il·lusió que la possibilitat de guanyar diners, però creiem que ho podem fer, amb l'organització de tallers i workshops o la venda d'impressores 3D i el material d'impressió.”

Com insisteix Aguilar, la figura del conveni serà crucial per donar anomenada a Espai Creactiu, i és per això que s'ha posat en contacte amb institucions importants de l'entorn, com l'escola de disseny ESDI, l'Associació de Pessebristes, el Club d'Aeromodelisme i escoles. No podia ser altrament i Espai Creactiu, mitjançant la web, també vol ser un fòrum on pugui créixer una comunitat d'usuaris que puguin compartir coneixement i exposar les seves pròpies experiències.

El nou esperit dels temps

Josep Aguilar creu que la seva proposta es beneficia “d'un evident canvi mental: si als noranta l'èxit es valorava pel fet de guanyar diners per comprar coses o serveis, ara sembla que la gent està tornant a la filosofia de ser feliç amb les coses senzilles, fent-se ells mateixos les coses”. Com diu, “s'imposa la cultura dels makers i tothom vol fer coses: magdalenes, pa, pasta, cervesa...” I també s'entrelluca un canvi en l'educació de pares a fills: “Si abans els pares deixaven que els nens fessin els deures o altres activitats tot sols, ara el que volen és poder compartir l'experiència amb els fills, com ara el disseny d'un dron”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.