Opinió

L'ètica i la responsabilitat social ens afecta a tots

Els darrers anys ha augmentat molt la visió crítica de molta gent en relació amb els governants, els polítics, el sector públic i les empreses, especialment quan tenen una dimensió gran. Hi ha una demanda de més ètica, de més transparència i, en definitiva, que les actuacions siguin el màxim de responsables socialment. És lògic que això sigui així, i a més és una tendència que ens pot portar a una millor governança, tant pública com privada.

Per això, tinc la sensació que, sovint, les mateixes persones que reclamen un comportament exemplar als altres passen per alt que això en realitat ens afecta a tots i també a elles mateixes. L'ètica i la responsabilitat social ens afecta en relació a moltes facetes de la vida, com pot ser el treball, el consum, la inversió, el pagament d'impostos, l'educació dels fills o quan votem en unes eleccions, per exemple. Si parlem d'inversió podem decidir buscar la màxima rendibilitat, sense considerar la dimensió ètica del tipus d'entitat o producte d'inversió, o podem invertir en entitats socialment responsables. Si no tenim en compte la nostra responsabilitat social no serà un problema invertir en empreses tabaqueres, que exploten mà d'obra en d'altres països, o fabricants d'armes. Tampoc no serà un problema invertir o ser clients d'empreses que operen de manera poc clara amb paradisos fiscals o empreses on la cúpula té retribucions astronòmiques de diversos centenars de cops el salari mitjà dels seus treballadors. Per sort avui tenim al nostre abast en qualsevol sector d'activitat la possibilitat de treballar amb empreses socialment responsables, que fomenten el comerç just, que paguen els impostos que toquen, que no enganyen els clients, que aposten per les persones i que van més enllà dels requeriments que marca la llei en temes laborals o mediambientals.

En resum, exigint als altres podem millorar moltes coses, però com deia Tolstoi: “Tots pensen en canviar el món, però ningú pensa en canviar-se a si mateix.” Per això, convé no oblidar que és amb les nostres decisions i actuacions personals com més incidirem a fer un món millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.