Economia

agricultura

fira

Els pagesos ensenyen com i on es fa allò que mengem

Trenta-cinc explotacions agràries i ramaderes gironines obren les seves portes, vinyes i camps

‘Benvinguts a pagès' se celebrarà el cap de setmana que ve

La idea és que aquest projecte sigui una festa anual

Trenta-cinc explotacions agràries i ramaderes de les vuit comarques de Girona obriran aquest cap de setmana les portes per ensenyar al públic urbà com i on es produeixen els aliments que ens arriben a taula. Es tracta d'una iniciativa que porta el nom de Benvinguts a pagès i se celebrarà del 17 al 19 d'aquest mes. Pretén donar valor als productes de la terra, ensenyar com es fan els formatges o com s'elabora el vi, com es cultiven i creixen les fruites i hortalisses, com es menen els ramats i els animals de la granja... Les visites són gratuïtes i sense reserva en la majoria d'horaris establerts, però els responsables de les explotacions ja han començat a rebre reserves.

Producte de proximitat

Aquesta iniciativa està organitzada per la Fundació Alícia i està inspirada en un projecte francès que obre les portes de les explotacions agràries per donar a conèixer el producte de proximitat, i reivindica la feina dels pagesos i l'origen del que mengem. Benvinguts a pagès forma part del projecte Regió Europea de la Gastronomia 2016, un títol que Catalunya va obtenir l'any passat. Núria May, responsable del projecte, ho explica així: “La idea inicial anava dirigida només als pagesos, però es va ampliar perquè, en ser un projecte finançat per la Generalitat a través de l'Agència Catalana de Turisme i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), també s'hi han acabat incloent restaurants i allotjaments amb una oferta especial vinculada a l'eslògan.”

“Una festa anual”

Aquesta és la primera edició, però hi ha una clara voluntat de continuïtat. “La idea és que aquest projecte, que valora el territori, el producte, la gastronomia... sigui una festa anual. És el primer any i, per això, no deixa de ser un programa pilot, i farem enquestes als pagesos, als restauradors i als responsables dels allotjaments perquè opinin sobre com s'ha organitzat i com ha funcionat el cap de setmana, perquè la idea és que l'any que ve i l'altre i l'altre... esdevingui una cita anual per a la pagesia”, afirma May.

Per al públic més urbà

És un projecte de país, molt pensat per a la gent de ciutat, perquè conegui els productes que es cultiven i els animals que es crien al territori. L'organitzadora considera que “es tracta d'una oferta transversal que tindrà possiblement el públic familiar com el més nombrós, però no es descarten els grups d'amics o de gent gran”.

Productors primaris

Les explotacions que hi participen han de disposar del segell de venda de proximitat, que ofereix el DAAM als pagesos i que indica que es tracta d'un productor primari que cultiva i cria, i que pot vendre els productes directament. “No s'inclouen al projecte els elaboradors només, sinó que la idea és anar a l'inici de la producció, anar a la vinya, anar a l'olivera, anar a la vaca, anar al tomàquet... Aquest segell serveix perquè els usuaris sàpiguen que han comprat un producte elaborat pel mateix productor i per evitar els casos de revenedors”, diu May.

“És una incògnita”

És difícil ara mateix preveure la resposta del públic: “És una incògnita, no sabem la quantitat de gent que participarà en les visites. El dissabte, de 10 a 7, i el diumenge, de 10 a 3, són gratuïtes i de portes obertes, o sigui que la gent no ha de reservar, i això fa impossible fer una previsió, i no sabem si hi haurà molta gent o poca”, explica May, que preveu que “les zones més properes a l'àrea metropolitana seran les que rebran més visites”, tot i que confia que hi hagi desplaçaments cap al Pallars i el delta de l'Ebre. “En aquesta primera edició pot ser que hi hagi explotacions amb molta gent i altres amb poca, però confiem que en els anys pròxims l'afluència sigui més equitativa i les visites estiguin més repartides. Només per la visibilitat que estan tenint les explotacions, el fet de poder-se organitzar i el contacte entre pagesos i restaurants ja és un punt a favor per a elles i així ho han entès.”

Horaris

Benvinguts a pagès reivindica el món rural, el turisme d'interior i la gastronomia. La iniciativa aplega prop de dues-centes cases de pagès d'arreu de Catalunya i 225 restaurants, que oferiran menús amb productes de temporada i de proximitat. Les explotacions faran visites gratuïtes dissabte de 10 del matí a 7 de la tarda i diumenge de 10 del matí a 3 de la tarda. Per divendres i diumenge a la tarda es recomana fer reserva prèvia.

LES FRASES

Es tracta d'una oferta transversal que tindrà possiblement el públic familiar com el més nombrós
La idea és anar a l'inici de la producció, anar a la vinya, anar a l'olivera, anar a la vaca, anar al tomàquet...
Les explotacions que hi participen han de disposar del segell de venda de proximitat
Núria May
responsable del projecte

En té la culpa el títol de regió de la gastronomia

J.O

La cuina catalana s'ha convertit en un model gastronòmic a seguir i el món culinari ha girat els ulls vers els nostres fogons. Així ho acredita el guardó que l'any passat Catalunya va rebre com a Regió Europea de la Gastronomia 2016. Aquesta distinció, que vol destacar les diferents cultures alimentàries europees, és la responsable directa del projecte Benvinguts a pagès, que ens ocupa. També pretén estendre l'educació per a una alimentació saludable i sostenible, fomentar la innovació gastronòmica i contribuir a una millor qualitat de vida de les persones. Per extensió, l'objectiu és posicionar el producte agroalimentari local com a exponent singular del territori i com a base d'una cuina que aporta un accent particular a la cultura. La voluntat és posicionar Catalunya –tant pels seus productes com per la seva cuina– com a destinació enogastronòmica.

La Regió Europea de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per una plataforma de regions europees i administrada per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que té el suport de les institucions europees. Pretén estimular, recopilar i difondre el coneixement per contribuir a una millor qualitat de la vida a les regions europees mitjançant la promoció de les cultures alimentàries i l'estímul de la innovació gastronòmica. Aquest títol s'atorgarà a dues o tres regions de la xarxa cada any, i aquest any el comparteix amb Catalunya la regió del Miño, al nord de Portugal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.