Política

MARC PUIGTIÓ

Alcalde de Sant Julià de Ramis

“Som molt presents de portes enfora del consistori”

La seva voluntat és tornar a encapçalar la llista d’ERC per completar dos mandats

“Lluitarem fins al final per defensar els veïns”

Compagina la seva feina d’arquitecte tècnic amb l’alcaldia. Té 36 anys. És alcalde des del 2015, quan ERC va obtenir 4 dels 11 regidors que formen el ple. A més de les qüestions municipals, segueix molt l’actualitat nacional. En el referèndum sobre la independència de l’1-O, gran part dels focus mediàtics es van centrar a Sant Julià, on havia de votar el president Puigdemont

Tenir un tracte personal proper i accessible, i que la informació d’interès local arribi als veïns. Són diverses de les premisses de l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió (ERC). Es va presentar com a candidat per primer cop en els comicis del 2015, quan va assumir l’alcaldia. Va encapçalar un govern en coalició entre Esquerra i els dos edils de Medinyà 1972-E. L’any següent, CiU es va dividir i les dues regidores no adscrites que van abandonar el partit van entrar al govern.

Des de Sant Julià es fa una comunicació molt activa. És part del seu segell?
Un dels problemes que hi havia al municipi era la manca de comunicació. Molts cops la gent no tenia coneixement de quins projectes s’estaven duent a terme. Per això, abans d’entrar al consistori, una de les propostes que vam plantejar des del grup local d’ERC ja era la de millorar aquesta qüestió i que els veïns estiguessin informats en tot moment de què es fa des de l’Ajuntament. Era un dels propòsits del nostre programa. Aquesta política també ha potenciat la intercomunicació entre els diversos sectors del poble, on hi ha set veïnats, més Medinyà.
A través de quins mecanismes ho fan?
Tenim una relació propera amb els veïns. Això fa que en moltes ocasions no s’hagin de desplaçar a l’ajuntament per entrar una instància o per veure’t, sinó que te’ls trobis pel carrer, hi vagis parlant i intentant resoldre els seus problemes. Mirem de ser molt presents de portes enfora del consistori. Això fa que el tracte personal sigui més directe, que la gent et pugui entendre molt millor quan hi ha una limitació de temps o de pressupost en cert aspecte, i t’ho agraeix si tu dones la cara i els ho expliques. Veuen que no els menteixes, que el que els dius és el que hi ha. No hem fet pressupostos participatius per tal que no guanyi només un projecte, sinó que cada veïnat decideixi en què es vol gastar la partida dels diners que equitativament els pertoquen.
Té ganes de tornar a encapçalar la llista d’ERC en les eleccions de l’any vinent?
Durant aquests darrers tres anys hem fet una reunió mensual amb tota la gent de l’agrupació local d’ERC, simpatitzants, amics i veïns que s’hi han sumat. Les reunions ens han servit perquè ens expliquin com veuen ells el govern des de fora. Ens va molt bé que ens arribin aquests inputs, tant de queixes com de coses bones. I nosaltres els diem què hem estat fent durant aquell mes. Per tant, com que mensualment ens reunim, ja tenim bastant lligada la candidatura. Si tot va bé, el dia 29 de juny farem l’elecció del cap de llista. I de moment només es preveu la meva candidatura.
Per tant, il·lusionat?
Molt! És una de les coses que vaig dir sempre, que m’agradaria fer dos mandats i que després prengués el relleu una altra persona. Vuit anys és un temps correcte per acabar de materialitzar totes les propostes que portes.
La futura llista estarà integrada també pels altres regidors d’ERC?
La intenció és comptar sempre amb tothom. Una altra cosa és que, depèn de la disponibilitat, ens diguin si s’hi poden implicar més o menys. En pobles, la dedicació és quasi de voluntariat. Tots els membres de l’equip de govern integraran segur la llista, sigui més amunt o més avall. Tothom té ganes de seguir en el projecte.
En quins projectes estan immersos?
Aquesta setmana vinent està previst que s’enllesteixin les obres de reurbanització del Pla de Baix. Seguim amb la reparació de voreres i amb la millora de l’accessibilitat al centre del poble; hem apujat les partides destinades a famílies i a entitats esportives i culturals; estem acabant els tràmits per entregar a Ensenyament la parcel·la per a la nova escola Castellum, i començaran les obres de la nova aula de lectura. A banda, vam crear una llista de distribució de WhatsApp. Ens està funcionant molt bé. Hi ha un miler de persones apuntades. Quan l’Ajuntament ha de passar informació, el poble de seguida n’està al corrent. Cada dilluns enviem l’agenda de la setmana a través de l’aplicació, informem de quan hi ha previsió d’un tall d’aigua, algun incident o quan el Meteocat alerta de risc de pluges fortes.
Més enllà del municipalisme, Sant Julià va agafar l’1-O ressò nacional i internacional.
Sempre que hem pogut, hem estat al costat de la Generalitat. Arran dels fets de l’1-O, el municipi es va situar més al mapa. Sempre vaig lluitar per tal que tots els veïns poguessin votar al referèndum. I, alhora, que aquest fet no dividís. Tinc molt clar què penso sobre la independència, però també tinc molt present que he de governar per a tots els meus veïns.
Com recorda l’1 d’octubre?
Aquell dia, als meus veïns se’ls va maltractar. Nosaltres, com a Ajuntament, volem lluitar i arribar fins al final per defensar els seus drets. Vam emprendre dues denúncies. Una que hem formulat entre Girona, Aiguaviva i Sant Julià per tal que agafés més força. I, a banda, des de Sant Julià en vam presentar una altra pels danys materials que la Guàrdia Civil va ocasionar a dins del pavelló municipal. La reparació ens ha costat més d’11.000 euros. Les imatges evidencien com hi van entrar els policies i van trencar fins i tot portes que estaven obertes.
D’altra banda, com ha viscut la sentència del TC que va tombar la llei de segregació de Medinyà?
Des del grup d’ERC hem presentat a la junta de portaveus una moció per recuperar la independència de Medinyà. Els altres partits l’estan estudiant i, quan hi donin el vistiplau, la portarem al ple, l’aprovarem i l’enviarem a la Generalitat. Hem d’anar junts. Suposo que ens tornaran a cridar des de Governació per mirar quina via legal podríem tornar a reprendre. Medinyà vol ser municipi i hem de buscar la fórmula per aconseguir que ho sigui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.