Economia

Girona, la demarcació amb més fuga de talent jove

En deu anys, el nombre de veïns de les comarques gironines residents a l’estranger ha augmentat dels 2.211 als 6.258

L’estudi, elaborat per la UGT i Avalot, se centra en la franja d’edat dels 15 als 34 anys

“L’èxode juvenil és patent en tot el territori català i, sobretot, on més ha augmentat ha sigut a la demarcació de Girona.” És una de les conclusions de l’informe Joves emigrants: el repte gironí, que posa el focus en els milers de nois i noies que es veuen forçats a una mobilitat territorial per continuar formant-se, intentar aconseguir una feina o mirar d’optar a unes ofertes que no siguin tan precàries com al país d’origen. Es tracta d’un estudi elaborat per la UGT i Avalot. En la diagnosi es destaca que, en l’última dècada, la taxa de joves de les comarques gironines d’entre 15 i 34 anys d’edat que han marxat a viure a fora ha incrementat un 183,03%. El 2009 constava que el nombre de residents a l’estranger era de 1.471 persones, en la franja que va dels 15 als 29 anys. I, actualment, se situa a les 4.825.

La mateixa línia ascendent es contempla entre els veïns i veïnes de les comarques gironines d’entre 30 i 34 anys. El 2009 n’hi havia 740 que es van establir a l’estranger a la recerca d’un futur millor i aquest 2018 en són 1.433. En conjunt, per tant, el total de joves gironins que s’ha instal·lat a fora s’ha multiplicat gairebé per tres en deu anys, d’ençà que va començar la crisi.

Al mateix període, aquest flux emigratori ha sigut més accentuat a Girona en comparació a la resta de demarcacions catalanes: a la de Tarragona ha pujat un 124,33% del 2009 al 2018; a la de Barcelona, un 117,17%, i clarament inferior és la registrada a la de Lleida (45%).

Destins més freqüents

En l’estudi es posa de manifest que “és molt complex intentar construir un projecte de vida autònom envoltats d’elevades taxes d’atur, temporalitat en les feines i baixos salaris”. La inexistència d’una ocupació de qualitat, a més, fa que tampoc no sigui viable poder accedir a un habitatge. D’altra banda, pel que fa a destins, l’informe recull que molts dels joves gironins han optat per marxar a l’Estat francès (1.322), a Alemanya (727) o al Regne Unit (552). Al quart lloc de la llista, però, s’hi situa un país que no és de la Unió Europea: Suïssa (on 465 nois i noies de la demarcació han anat a viure al llarg de la darrera dècada). I, ja a més distància, altres destinacions també freqüents són Bèlgica, Argentina o els Estats Units.

El secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, i la secretària d’organització d’Avalot, Cristina Domènech, reclamen al govern de la Generalitat nous programes d’ocupació per a joves que garanteixin uns llocs de treball estables que permetin un arrelament al territori. “Cal incentivar la contractació de menors de 35 anys a les empreses. Girona és talent i innovació. No podem permetre aquesta fuga constant de joves”, van concloure.

LA XIFRA

183%
més de nois i noies de les comarques gironines viuen en altres països en comparació al 2009.

LA FRASE

Cal incentivar la contractació de menors de 35 anys a les empreses de la demarcació
Xavier Casas
secretari general de la ugt a les comarques gironines


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.