Empreses

Pinearq vol consolidar un gran estudi d’arquitectura a Europa

La firma preveu obrir dues delegacions, a Itàlia i a Alemanya

L’estudi d’arquitectura Pienarq, líder a l’Estat en el disseny d’equipaments per a les ciències de la salut (hospitals, centres de recerca i facultats), aspira a consolidar un gran grup europeu amb capacitat per abordar projectes d’envergadura a tot el món. La firma té una plantilla de 50 professionals que treballen en uns quinze projectes simultàniament en diferents fases a tot el món i factura uns 5 milions l’any. Tot i així, és una grandària insuficient per abordar segons quins reptes: “Som grans a Espanya, però petits a Europa i una puça al món”, puntualitza Albert de Pineda, fundador i director general de la companyia barcelonina, que es mostra obert a operacions corporatives per guanyar dimensió amb altres despatxos que tinguin una visió de l’arquitectura similar.

En el rerefons d’aquest pronòstic hi ha el convenciment que en els pròxims anys a Europa caldrà fer un gran esforç per adaptar hospitals i residències de gent gran -els equipaments que més protagonisme estan tenint durant la pandèmia- a un entorn de noves urgències sanitàries. “Se’ns girarà feina perquè a Europa s’hauran de fer nous hospitals i actualitzar els existents; respecte a les residències d’avis, s’ha palesat que no serveixen ni tan sols les més noves, cal refer-les”, assegura.

De moment, Pinearq ja ha pres la decisió d’obrir oficines a Pàdua (Itàlia) i Berlín (Alemanya) amb socis locals per “descentralitzar” l’activitat que ara es fa integrament a Barcelona. L’estudi d’arquitectura ha signat els hospitals Hewigshöhe de Berlín, Beatriz Angelo de Loures (Portugal), els Quirón de Barcelona i Madrid, el de Monopoli i el de Pordenone (Itàlia), i l’Hospital del Mar de Barcelona, que també ha tingut una intervenció per adaptar-lo a la pandèmia: “Vam haver d’encabir cent llits addicionals per a malalts de covid”, diu De Pineda. Sobre això, ha pogut testar la flexibilitat de les estructures que han dissenyat: “Estem contents perquè han demostrat que són eficients i hem après que la complexitat és un fre quan els hospitals han de treballar al 200%”, afirma. Altres obres emblemàtiques de Pinearq són el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, el Campus Mar de la UPF i la reforma del Mercat de la Concepció.

Des que el 1996, l’estudi va guanyar el concurs d’un centre hospitalari a Berlín, l’activitat internacional ha anat guanyat pes fins a representar el 60% de la facturació, principalment a Europa, l’Amèrica Llatina i Àfrica, però ara estan treballant en el projecte d’un hospital a la Xina. Gairebé tots els projectes són per concurs, i tenen una alta eficàcia, ja que guanyen un de cada cinc certàmens a què es presenten, el doble de la mitjana del sector.

Aquesta punteria i la gran diversificació geogràfica de les càrregues de feina els ha permès mantenir l’activitat durant les crisis. Aquest any, tampoc no han deixat de treballar, si bé els projectes han patit endarreriments.

PINEARQ

Facturació
5 M€
Treballadors
50
Any de fundació
1996
Pinearq ha evolucionat d’un despatx clàssic a una empresa amb treballadors en plantilla. “Funcionem com una organització empresarial i és una de les claus de l’èxit”, diu Albert de Pineda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.