Capturar l’energia dels vents marins
X1 Wind desenvolupa una innovadora tecnologia d’energia eòlica flotant que redueix costos i impacte ambiental
L’entrada del grup Technip Energies dona credibilitat al projecte
El mar esdevindrà, de ben segur, un gran subministrador d’energia en el temps de la descarbonització, i per aprofitar l’impuls del vent que hi bufa, apareixen propostes innovadores com la que planteja la companyia barcelonina X1 Wind, que ha desenvolupat PivotBuoy, una plataforma eòlica flotant que redueix el seu pes considerablement, fins a un 80%, i els costos totals fins a un 50%.
Aquesta tecnologia innovadora, que està en període de prova a la Plataforma Oceànica de les Canàries (PLOCAN), situada a Las Palmas, ha estat lloada pels experts per la seva eficiència, que més endavant, quan superi la fase d’experimentació i es desenvolupi plenament a escala comercial, podrà assolir preus de 50 euros per MWh.
Ja fa temps que diversos tipus d’aerogeneradors flotants, els anomenats spar, han demostrat que s’obre un gran camp de possibilitats tècniques per a l’eòlica marina flotant, però topa amb un doble problema: els costos i el medi ambient. Com explica Àlex Raventós, CEO d’X1 Wind, “els sistemes convencionals funcionen prou bé tècnicament, però són massa cars per l’acer que requereixen, de 4.000 a 11.000 tones per estructura, una gran despesa i moltes tones de CO2 a la fosa, i línies d’ancoratge de fins a un quilòmetre que afecten l’ecosistema marí”. Val a dir que el sistema incorpora caixes de biodiversitat, esculls artificials que estimulen la generació de vida marina a l’indret on s’ancora la plataforma.
La solució PivotBuoy combina l’amarrament de punt únic amb el sistema de cables en tensió, en un disseny estructural a sotavent més eficient, per reduir precisament el pes. Com explica Raventós, “quan el vent bufa, tota la plataforma s’orienta cap a la direcció que li marca, i així minimitza tant la turbulència del vent com la càrrega de les onades sobre l’estructura, que està constituïda per un trípode, amb dues barres per aguantar la turbina i una altra per contenir la força del vent”. A més, “l’aerogenerador se sosté amb un únic punt d’ancoratge, 100 metres de cable en vertical, la qual cosa minimitza considerablement l’impacte sobre el fons marí”. L’escalabilitat d’aquesta tecnologia permet fer una transició senzilla fins a grans turbines de 15 MW mentre opera en aigües més profundes de 500 metres.
El sistema, dissenyat per alinear-se sempre amb el vent, està pensat per a zones marines de gran fondària en què, a més, la incidència dels corrents marins sigui relativa. “El Mediterrani és ideal per al sistema, amb un bon recurs eòlic i un onatge i uns corrents de poca incidència, a més d’unes grans fondàries de més de 40 metres.” Val a dir que tota la costa de l’Estat té un potencial important en eòlica, de fins a 13 GW segons WindEurope.
Els anys 2024 i 2025 seran decisius per al projecte d’X1 Wind, en què en una fase precomercial amb parcs de cinc o sis unitats, de 25 a 50 MW, permetrà la fase pròpiament comercial.
Des que va ser fundada el 2017, X1 Wind ha tingut el suport d’institucions de referència, com ara EIT Innoenergy (accionista d’X1 Wind amb un 10%), EIC Accelerator, CDTI, ENISA i ACCIÓ, a part del finançament del projecte PivotBuoy, dotat amb 4 milions d’euros procedents del Programa H2020 de la Comissió Europea. La proposta d’X1 Wind ha rebut un bon impuls en el darrer capítol de finançament, que ha suposat l’entrada a l’empresa del grup d’enginyeria francès Technip Energies, que ha adquirit una participació del 16,3%. “L’entrada de Technip ens dona molta credibilitat, ha validat la nostra tecnologia, tot comprovant que és escalable”, explica Àlex Raventós. Amb una àmplia experiència com a integrador de grans projectes, Technip permetrà escometre la industrialització de la plataforma flotant i entrar plenament al mercat. Cal tenir en compte, com diu Raventós, que “aquest sector és molt intensiu en capital i que cal créixer ràpid perquè pots tenir un producte bo, però si arribes tard no ocupes el mercat”. Raventós recorda que és tan important “que hi hagi tecnologies pròpies, en què hi participin diverses empreses i centres de recerca del país”, com que no s’hagi d’importar l’energia i que s’avanci en la sobirania en aquest aspecte. És el cas, per exemple, de noms com Ocean Ecostructures, Eolos Floating Solutions, Schwartz Hautmont, el Windcrete-UPC, IREC i Eurecat, que ja han deixat la seva empremta.
Experiència acumulada al llarg dels anys
A X1 Wind hi treballa un equip de trenta persones que, en alguns casos, tenen més de vint anys d’experiència. És el cas del cofundador, Carlos Casanovas, enginyer que després d’haver estat a Ecotècnia i Alsthom, i formar-se en estructures flotants al MIT de Massachussets, va desenvolupar el concepte d’una plataforma flotant que s’orienta tota sola. Àlex Raventós, que va coincidir amb ell a l’empresa holandesa Bluewater, en va fer l’estudi econòmic per concloure que tenia potencial.