Banca cooperativa, pedra angular
La gestió de la banca cooperativa està basada en criteris mediambientals, socials i de bon govern (ASG), tot promovent les finances sostenibles
No hi ha cap mena de dubte que l’economia social s’ha convertit en una força impulsora, atès el seu enfocament en les persones, l’equitat, la sostenibilitat i la resiliència. Proporciona alternatives als models econòmics tradicionals i promou un enfocament més humà, inclusiu i sostenible a l’hora de desenvolupar activitats econòmiques i socials.
En aquest sentit, la banca cooperativa ha esdevingut molt important dins l’economia social a Catalunya i ha experimentat una evolució significativa demostrant la seva rellevància en el context actual. Al nostre país té una llarga història que es remunta a la fi del segle XIX, i amb el temps aquest model ha resistit i ha sobreviscut a les crisis econòmiques com s’ha comprovat en la recent davallada financera global. L’enfocament de les cooperatives de crèdit, basat en la prudència, com és el cas de Caixa d’Enginyers, limita l’exposició excessiva a riscos excessius, i per aquest motiu mostren més estabilitat en comparació amb els bancs tradicionals.
Així doncs, aquest model econòmic és versàtil i s’adapta als moments de canvi que vivim i que requereixen una transformació constant. Uns moments per als quals s’ha d’estar preparat i prèviament haver fet bé la feina de conèixer les necessitats financeres de les persones i oferir-los sempre el més adient. Al nostre ADN hi ha valors com l’empatia i la proximitat, imprescindibles per tal d’assessorar en salut financera els més de 215.000 socis i sòcies que confien en nosaltres des de fa més de cinquanta-cinc anys. I això ho fem sense perdre de vista el paper tan important que juguen les entitats cooperatives en la transformació i el lideratge cap a una economia i un món més sostenibles. És en aquest punt on aportem valor afegit a la societat més enllà del component financer, un aspecte molt valuós avui dia, ja que incrementa la contribució social vers la responsabilitat social, la sostenibilitat i el compromís amb els ODS. És per això que la gestió de la banca cooperativa està basada en criteris mediambientals, socials i de bon govern (ASG), tot promovent les finances sostenibles i l’economia verda. A Caixa d’Enginyers més del 80% del patrimoni gestionat en fons d’inversió està categoritzat com a inversió sostenible segons la normativa SFDR, i creiem que aquest és el camí de les cooperatives de crèdit, que sempre busquen generar impacte positiu al seu entorn.
Sens dubte, el cooperativisme com a model econòmic és clau per avançar vers un món millor, més just i participatiu esdevenint un model de banca responsable i sostenible que fan d’ella un actor únic en l’economia social catalana.