Política

Sumar deixa fora el referèndum: “No està sobre la taula”

Yolanda Díaz assegura que es prioritza “un nou pacte polític” a través de la taula diàleg

El programa electoral de Sumar, que lidera Yolanda Díaz, inclou negociar un “nou pacte polític” amb la Generalitat que “passi per les urnes” però deixa fora el referèndum. “L’acord sorgit de la negociació entre la Generalitat i el govern de l’Estat ha de ser votat per la ciutadania de Catalunya”, apunta el document, que remarca que el pacte ha de “passar per les urnes” perquè “Catalunya és l’única comunitat que té un estatut que no ha estat votat per la ciutadania i no és fruit d’un pacte entre governs”. Díaz, en una entrevista a Telecinco, ha dit aquest dijous que ara mateix “el referèndum no està sobre la taula” i la consulta sobre els resultats d’aquest diàleg “tampoc”.

En l’apartat sobre el model territorial del programa electoral, segons recull l’ACN, el partit destina un punt específic a Catalunya en el qual no es menciona el referèndum i s’aposta per “impulsar la taula de diàleg” amb un “diàleg permanent”.

“És necessari reforçar els mecanismes de concentració multilateral i bilateral entre les institucions de la Generalitat de Catalunya i l’Estat per al ple desenvolupament de l’autogovern”, diu el document, que indica que “la relació entre el Govern de la Generalitat i el govern d’Espanya ha millorat notablement gràcies a la política del diàleg, la negociació, la desjudicialització i la construcció d’acords impulsat per ambdós governs”.

Sobre el nou “pacte territorial” entre Catalunya i l’Estat, Sumar subratlla que s’ha d’aconseguir a través d’un “diàleg bilateral, de govern a govern, en la taula de diàleg”. El programa també aposta per “preservar la riquesa cultural i lingüística d’Espanya” i fer que totes les llengües i cultures tinguin una “posició d’igualtat i reconeixement mutu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.