Opinió

Detectar fraus abans que sigui massa tard

En el complex teixit empresarial actual, l’ombra del frau comptable plana com una amenaça latent.

Un estudi recent de KPMG revela una realitat preocupant: el 71% de les empreses han experimentat fraus en l’últim any, i un 32% dels fraus són comptables. Aquests fraus no només generen pèrdues significatives als inversors i creditors, sinó que, en molts casos, poden provocar el tancament de l’empresa.

Segons ACFE, la majoria dels fraus es descobreixen gràcies a denúncies anònimes (42%) o per pura casualitat (25%). Això posa de manifest la necessitat d’extremar les precaucions en relació amb els comptes.

Convé recordar que l’auditoria de comptes no es fa amb l’objectiu de detectar fraus, sinó per tenir una opinió sobre si els comptes s’han preparat seguint la normativa vigent.

Un altre tema és que es demani a l’auditor de comptes que investigui si s’han produït fraus, i això es tradueix en un tipus d’encàrrec diferent que no és freqüent.

Per detectar empreses amb alta probabilitat de frau, cal estar atent als senyals d’alarma.

Un primer indicador podria ser l’historial legal de l’empresa i dels seus directius, especialment si hi ha hagut incompliments i sancions. Les empreses amb filials en paradisos fiscals que permeten l’opacitat també mereixen atenció especial.

Altres senyals d’alarma inclouen els sistemes d’incentius agressius, que poden fomentar la temptació del frau per assolir objectius financers, i la resolució anticipada del contracte amb els auditors, indicant l’existència de possibles conflictes pels comptes.

Les empreses amb elevats nivells d’endeutament o amb baixa generació de caixa poden estar sotmeses a pressions financeres que podrien conduir a fraus.

Canvis sobtats en els comptes, canvis freqüents en els criteris comptables, opinions negatives dels auditors i operacions difícils de comprendre són també senyals rellevants. En aquests casos, la prevenció és clau, ja que existeix una alta probabilitat que es cometin fraus.

En conclusió, cal prestar atenció especial a aquests tipus de senyals. Només amb precaució es pot esperar una protecció efectiva contra les conseqüències devastadores que representa el frau comptable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.