Bizbarcelona, mercat de finançament
Empreses de capital risc, àngels inversors i entitats financeres públiques i privades avaluaran projectes d'emprenedors
el sector públic
Tenir un bon projecte de negoci no serveix de res si no hi ha diners per engegar-lo. I malgrat la crisi en els mercats, n'hi ha, de diners en mans d'inversors disposats a arriscar-los finançant projectes on vegin rendibilitat. Molts es concentraran els dies 13 i 14 de juny al recinte de Montjuïc , on se celebrarà el saló d'emprenedors Bizbarcelona, organitzat per Fira de Barcelona i promogut per l'Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, la Generalitat, la Caixa, l'ICO, la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona. En aquesta edició s'han reforçat els continguts que puguin potenciar el creixement de les petites empreses i autònoms,
Els emprenedors podran anar al Mercat de Finançament, on diferents entitats financeres, institucions i assessors estaran a seva disposició per estudiar-ne la idoneïtat de cara a ser finançats. Entre aquestes entitats hi ha Banc de Sabadell, BBVA, La Caixa, l'Institut Català de Finances, ENISA, ACC1Ó i Barcelona Activa-Ajuntament de Barcelona.
També es pot demanar participar en l'Speed Dating amb àngels inversors, trobades amb inversors privats que poden aportar al projecte, a més del finançament requerit, els coneixements sectorials i els contactes que es necessiten per créixer. Es programen reunions de deu minuts com a màxim ambles següents xarxes d'àngels inversors: Business Angel Network Catalunya (BANC), BCN Business Angels, Caixa Capital Micro (Caixa Capital Risc), EIX Technova – La Salle, Esade Business Angels, Keiretsu Barcelona, Xarxa d'Inversors d'IESE, The Crowd Angel (Inveready) i Seed Rocket.
Per als que necessiten inversions més importants hi ha el Venture Capital Corner, on es faran entrevistes de tres minuts com a màxim amb societats de capital risc amb alta capacitat inversora; si el projecte resulta interessant, l'inversor ofereix una segona reunió en privat per poder estudiar amb més detall el projecte i la possibilitat d'inversió. Les societats que hi participaran seran Ysios, Alta Partners, IDG Ventures, Bcn High Growth, Graft Capital, Baring Private Equity Partners, Elaia Partners, Knife Capital, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Caixa Capital Risc i Inveready.
Entre tanta varietat de finançament, quin s'ha de buscar? Àlex Miera, soci fundador de la consultora especialitzada en finançament públic i privat E&F Partners i membre d'Esade Ban, explica que depèn del pla de creixement: “No és el mateix un petit empresari amb una previsió moderada de creixement que un projecte amb vocació mundial. En el primer cas, s'ha de buscar un finançament de tipus bancari o d'ajuts públics; en el segon, capital risc o àngel inversor.” Miera alerta que molts emprenedors cometen l'error de començar buscant finançament públic i que acaben sense rebre l'ajut perquè no troben la part privada. “La seqüència lògica és començar amb el finançament propi i de coneguts, després intentar trobar capital risc, àngels inversors o family office. Amb això ja es pot anar al finançament públic, i quan ja es factura és el moment d'anar a veure els bancs amb uns balanços amb cara i ulls”, assenyala.
Entre les 14 conferències sobre finançament que es faran a Bizbarcelona destaquen Els reptes de creixement per a la pime industrial (la Caixa), Suport al treballador autònom (Departament d'Empresa i Ocupació, Parlant amb els àngels (BANC), El pla de negoci:claus per atraure l'interès (IESE), ‘Crowdfunding': un nou canal de finançament (Inveready) i Com tenir èxit amb els inversors privats (ACC1Ó).
150 activitats en dos dies
No tot és finançament. Bizbarcelona està estructurat en nou grans blocs temàtics: finançament, innovació, internacionalització, estratègia i gestió empresarial, vendes, optimització de recursos, habilitats directives, eines de màrqueting i comunicació, i franquícies. Entre les activitats previstes destaquen més de 150 conferències, tallers, espais d'assessorament personalitzat i àrees per facilitar els contactes empresarials.
Explicaran casos d'èxit més de 300 ponents, entre els quals hi ha Christina Brodbeck, de l'equip fundador de Youtube; Xavier Verdaguer, soci fundador i CEO de TMT Factory, BCN Media, Integra TV i Innovalley, i Albert Bosch, esportista que pronunciarà una conferència sobre l'aventura d'emprendre.