Opinió

Noves obligacions d'informació

L'any 2014 comença amb noves obligacions de informació per a les empreses i particulars, a resultes de la entrada en vigor de la Circular 4/2012 del Banc d'Espanya. Arran d'aquesta circular totes les persones físiques o jurídiques residents a Espanya que realitzin transaccions que impliquin cobraments, pagaments i/o transferències a l'exterior o que mantinguin actius o passius al exterior, estan obligades a comunicar-ho al Banc d'Espanya a partir del 20 de gener. La periodicitat amb què s'ha de informar el Banc d'Espanya depèn de l'import de les transaccions realitzades amb no residents així com dels saldos d'actius i de passius mantinguts al exterior. Així, l'esquema per subministrar la informació és el següent:

a) Periodicitat mensual: Si els imports de les transaccions durant l'any anterior o el saldo dels actius i passius a 31 de desembre de l'any anterior resulten iguals o superiors a 300 M€. b) Periodicitat trimestral: si els mateixos imports i saldos es troben en una xifra entre els 100 M€ inferiors als 300 M€. c) Periodicitat anual: si els mateixos imports i saldos es troben en una xifra inferior als 100 M€. Quan l'import no superi el milió d'euros, la declaració únicament s'haurà d'enviar quan el Banc d'Espanya ho requereixi expressament.

El compliment d'aquestes obligacions està sotmès a un règim sancionador que va des de les infraccions molt greus, en els casos d'operacions que requereixin autorització prèvia, quan aquesta no ha estat sol·licitada, on les sancions van des del mateix import de l'operació que no hagi estat declarada i com a mínim 30.000 €; les infraccions greus, en operacions de més de 6.000.000 d'euros en què no s'hagi procedit a la realització de la declaració o bé hi ha omissions o inexactituds, aquí la sanció va fins al 50% de la quantia de la transacció (declarada o no), sense que pugui ser inferior a 6.000 euros; i per últim les sancions lleus, pels mateixos supòsits que les greus però on la quantia no supera els 6.000.000 d'euros. Finalment es preveu que les declaracions que es presentin fora de termini siguin sancionades entre 150 i 600 euros.

Aquesta novetat va acompanyada d'una altra que també afecta les transaccions bancàries realitzades per les empreses i els particulars que sorgeix a partir del Reglament CE 260/2012 del Parlament Europeu (conegut com la norma SEPA). Així a partir del pròxim 1 de febrer, tots els pagaments realitzats mitjançant transferències bancàries o bé a través de domiciliació bancària han d'adaptar-se al sistema SEPA europeu, és a dir; deixaran d'utilitzar-se els números de compte corrent (CCC) per identificar els números de compte bancari per a pagaments i es reemplaçaran per l'IBAN i el BIC (codi de identificació internacional del banc). D'aquesta forma es busca la unificació dins de l'espai de la UE dels mecanismes per a la realització de pagaments a través de les entitats bancàries.

Així comencem el 2014 amb més obligacions d'informació per millorar la lliure circulació de capitals, o això diuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.