Opinió

Fiscalitat de l'empresa el 2015

Abans de tancar per vacances es van iniciar els tràmits perquè, amb l'obertura del curs, el Congrés dels Diputats iniciï la tramitació de l'aprovació de la tan desitjada reforma fiscal, després que l'avantprojecte fos aprovat pel Consell de Ministres el 20 de juny passat. La reforma afecta els principals impostos del sistema, és a dir, l'IRPF, l'impost de societats i l'IVA, i també afecta la llei general tributària pel que fa a les mesures de la lluita contra el frau fiscal.

Per a la empresa, l'avantprojecte preveu que amb la reforma es contribuirà a impulsar el creixement econòmic i la creació d'ocupació, i s'afavorirà també la millora de la competitivitat de les empreses. I com s'arriba a aquestes conclusions? Doncs essencialment a través de les següents mesures: reducció dels tipus de gravamen i creació de l'anomenada reserva de capitalització. Pel que fa a la reducció del tipus de gravamen, es preveu passar del 30% al 28% el 2015, i al 25% el 2016, mantenint el tipus del 25% per a les petites i mitjanes empreses i del 15% per a les empreses de nova creació incloses en la llei d'emprenedors.

Respecte de la creació de l'anomenada reserva de capitalització, es preveu que les empreses puguin destinar un 10% dels seus beneficis a aquest tipus de reserva, que permetrà que aquestes quantitats no tributin per l'impost de societats. A la vegada, es preveu que, en constituir i dotar aquesta reserva, les empreses reduiran la necessitat de captació de finançament bancari amb les consegüents despeses, en enfortir els seus fons propis. És a dir, es fomenta l'autofinançament.

Es preveuen altres mesures que potencialment poden contribuir a una millora de la competitivitat, com ara la previsió que les compensacions de les bases imposables negatives no estiguin subjectes a prescripció o la simplificació de les taules d'amortització, arribant a la llibertat d'amortització en el supòsit de les empreses de dimensions reduïdes.

S'haurà de seguir la tramitació del projecte, però la reforma, si es vol assolir la pretesa millora de la competitivitat, hauria de ser més ambiciosa i ampliar la possibilitat de dotar en un major percentatge la nova reserva de capitalització, ja que la previsió del 10% sembla, a priori, molt baixa, tenint en compte que en els darrers exercicis s'ha anat reduint el ventall de les despeses considerades fiscalment deduïbles per a les empreses, a mesura que la crisi en reduïa els ingressos.

Així mateix, per últim cal posar de manifest que la reforma, de la qual el govern sempre ha dit que seria íntegra, no afronta en cap cas la reforma de la fiscalitat autonòmica, motiu pel qual hom té la sensació que el govern ha tornat a deixar escapar una altra oportunitat de millora, tant pel que fa al contingut de la reforma com a les maneres de dur-la a terme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.