Empreses

Grup Qualitat busca aliances per fer pisos assequibles en sòl de bancs i caixes

El nou pla estratègic de la cooperativa preveu aliances per construir 700 habitatges socials a preus moderats entre 2010 i 2013

Preveu una facturació sobre els 40 milions d'euros aquest 2010

Després de tres anys afrontant la crisi amb mesures defensives, grup Qualitat ha posat sobre la taula un altre pla estratègic per cobrir el període 2010-2013 que té com a principal eix l'aposta per l'especialització en projectes d'habitatges a preus assequibles i socials. «Ara toca centrar-nos en el que sabem fer millor», explica el director general de la firma, Eduard Brull. En total, preveu la construcció de 700 habitatges.

En aquesta estratègia la cooperativa membre del Grup Clade té clar que és important cercar aliances i per això té la mirada posada en la cartera immobiliària que han hagut d'assumir bancs i caixes. «Abans de l'estiu les entitats financeres estaven molt aturades però ara tenim sobre la taula diverses operacions», destaca Brull. L'objectiu és arribar a acords per desenvolupar més promocions en sòl de caixes i bancs. Aquest partenariat també pot ser beneficiós a l'hora d'assegurar-se el finançament necessari per als nous projectes, un dels principals colls d'ampolla per als promotors ja que, com destaca Eduard Brull: «El que estem oferint és un tracte on tots guanyem.»

HPO DE LLOGUER.

De moment Grup Qualitat ja ha adquirit sòl per fer 60 habitatges i l'objectiu és arribar als 120 abans de final d'any. Aquests primers 60 pisos es faran en règim de protecció oficial —30 d'ells al barri de Montjuïc de Barcelona—, però Brull alerta sobre els efectes de la retallada en les subvencions a l'HPO de lloguer. «L'administració ha fet que desenvolupar pisos socials de lloguer ja no sigui rendible», diu. Per això, el director general de Grup Qualitat urgeix a buscar un nou model que no depengui tant de les subvencions i que permeti continuar oferint aquest tipus d'habitatge social. «Ara no ens podem permetre quedar-nos sense aquest tipus d'oferta perquè continua havent-hi molts joves que no poden accedir a un habitatge», defensa Brull. A més, per al director general de Grup Qualitat l'administració s'equivoca des d'un punt de vista de costos i beneficis, ja que «hi ha estudis que demostren que per cada euro que es destina a aquestes subvencions en recupera 1,23, per no parlar de l'impacte socioeconòmic que té deixar de fer habitatge social de lloguer». Per tot plegat, Brull creu que s'hauria d'aconseguir captar inversió privada en aquests segment de l'activitat promotora.

L'HPO de lloguer va ser l'aposta que Grup Qualitat va fer ja al 2006: «Quan la resta de promotors ens miraven com si estiguéssim bojos perquè encara estàvem en ple boom immobiliari», recorda Brull. Ara el grup és conscient que seguir aquest model serà difícil però l'aposta continua sent per l'habitatge assequible, «perquè és en aquest segment on es concentra la demanda».

De fet,

després d'un 2008 «per oblidar, amb vendes negatives», i d'un 2009 amb les vendes parades, aquest 2010 ha portat més bones notícies per al sector i per a les vendes de Grup Qualitat. «Ha estat la combinació de dos factors, d'una banda la baixada dels preus i de l'altra l'entrada de la demanda que havia quedat latent en els anys anteriors i també de la nova demanada que es vol anticipar a la supressió de les desgravacions fiscals», explica Brull. En aquest sentit, el responsable de Grup Qualitat considera un error l'aplicació d'aquesta mesura en ple context de crisi. «S'hauria de treure la subvenció quan el mercat funciona, no ara en plena crisi», diu.

L'EXEMPLE DE MADRID.

En tot cas Brull també fa una petició al govern català perquè segueixi iniciatives com la que ja ha anunciat la Comunitat de Madrid, que compensarà aquesta retallada amb nous incentius fiscals a la compra d'habitatge en el seu tram autonòmic de l'IRPF.

Amb tot les previsions de facturació de Grup Qualitat per a aquest 2010 se situen al voltant dels 40 milions d'euros, que suposarà una millora destacable (del 25%) sobre el pressupost que s'havia marcat. «El que ens dóna més estabilitat és que mai vam recórrer a elevats palanquejaments com era habitual en el sector durant el boom», destaca. De moment Grup Qualitat no es planteja sortir fora de Catalunya, tot i que és un moviment que no descarta «més a llarg termini» i es concentra sobretot en el creixement a través de les aliances amb bancs i caixes. A més també ha posat un peu a les promocions d'habitatge col·lectiu. Ja gestiona dues residències d'estudiants a Vilanova i la Geltrú (Garraf) i a Lleida i espera aspirar a dos projectes més abans de final d'any. Amb tot també li podrien adjudicar pròximament dos projectes d'habitatges assistits per a gent gran. Brull confia que a final de 2012 l'economia comenci a respirar de nou i creu que el nou pla estratègic «ens ajudarà a estar ben situats en aquell moment». Al final, diu, el sector immobiliari encara pot tenir moltes coses a dir. «És com el tèxtil que a pesar de la seva maduresa i de la seva crisi avui té algunes de les empreses més dinàmiques de Catalunya», diu.

Eixample de mar

Un altre impuls a un projecte emblemàtic

Un dels projectes més emblemàtics de Grup Qualitat és l'Eixample de Mar (a la foto), una macropromoció a la línia de la costa de Vilanova i la Geltrú —on la firma té la seva seu— que ocupa els terrenys de l'antiga fàbrica Pirelli, amb una superfície de 10 hectàrees. Al projecte, iniciat tot just abans de la crisi immobiliària, es preveu un total de 1.000 habitatges en quatre fases de construcció, així com una zona comercial i un aparcament públic amb 300 places. La inversió és de 250 milions d'euros. A pesar de la crisi, Grup Qualitat va optar per continuar invertint i acabar les obres d'urbanització durant 2008 i 2009 tot i saber que no tindrien cap retorn, però el 2011 Eduard Brull confia a poder recuperar les obres d'edificació. “Aquest any les vendes han estat bones”. De fet la firma ja ha comercialitzat pràcticament els primers 400 pisos construïts de la promoció, i per això ara planteja edificar-ne un centenar més l'any que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.