Eines

AINHOA MORÁN

EMPRENEDOR I AUTORA DEL LLIBRE ‘DE CAMINO AL EMPLEO'

“No pots buscar feina sense haver dedicat temps a pensar en tu”

Vaig descobrir que la gent fa el CV sense pensar a quina feina aspira ni qui el llegirà

Va tenir la responsabilitat professional de revisar molts currículums vitae (CV), què va descobrir?

Vaig descobrir que la gent fa els CV sense pensar exactament a quina feina aspira ni qui el llegirà, simplement en fa un i el distribueix en massa. I això és un error que comenten tant persones amb un perfil professional baix com persones amb un perfil alt. Abans de redactar un CV tothom hauria de fer l'exercici de preguntar-se qui és, cap a on vol anar i quina imatge vol transmetre amb el seu CV. Al capdavall, el CV és la presentació d'un mateix quan truca a la porta d'una empresa.
Disparar indiscriminadament pot tenir almenys l'avantatge estadístic.

En la recerca de feina no és així. És més efectiu analitzar l'oferta amb ànim de detectiu, perquè ens proporciona molta informació. És important saber a través de quin mitjà ha arribat a les nostres mans, si ha estat un anunci en premsa o si estava en un portal de feina; cal analitzar quines paraules fan servir a l'hora de cercar un treballador, és a dir, què pots llegir entre línies, què estan buscant exactament, com està redactada l'oferta, això proporciona dades sobre si són curosos o més aviat informals. La idea és intentar que el CV encaixi el millor possible amb el que demanen.
El CV ha de ser un recull acadèmic i d'experiència professional o és millor posar èmfasi en les competències i habilitats? Què demanen, les empreses?

Per a un lloc de feina hi ha molts candidats i sovint la diferència entre ells no és tant què saben sinó com posen en pràctica aquest coneixement.
En aquest procés és útil demanar l'opinió del nostre entorn?

Totalment. Com dic, no es pot plantejar la recerca de feina sense haver dedicat temps a pensar en un mateix. I en aquest tema és molt útil la informació de familiars, amics i companys de feina. Totes aquestes persones poden ajudar a confirmar o no el que pensem de nosaltres mateixos, però també a trobar nous valors que no sabem que tenim. Proveu de fer l'exercici, veureu que us donarà una visió més real de com sou i aportarà moltes idees de com cal preparar el CV o una carta de presentació.
Però en el seu llibre recull la dada que més del 70% de l'ocupació a tot el món es cobreix per recomanacions.

El camí per a la feina comença amb un treball personal, però després s'han de fer moure els contactes. Però només si es té clar quins són els punts forts es podran mostrar i fer-los valer. En el món del reclutament laboral es funciona com en altres facetes de la vida, si algú et recomana un producte és molt més fàcil que el tastis.
Les xarxes socials ens poden ajudar?

Les xarxes socials ens posen a l'abast molts contactes que d'altra manera ens resultaria molt més difícil. En tot cas hem de ser coherents i que la imatge que transmetem a través de les xarxes socials no entre en col·lisió amb la del CV. No pot ser que diguem coses diferents de nosaltres on line que off line.
Hi ha marge per a l'optimisme, i pensar que trobarem feina?

Sí, la competència és ferotge, però si es troba el lloc on un pot encaixar i es dedica temps i esforç en la preparació, hi ha més números per aconseguir-lo. Podem aprofitar el temps de recerca per millorar la formació i cobrir les


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.