Gran angular

La UB canviarà la seva estructura i reduirà el nombre de facultats

La universitat ho desvincula del context de retallades, però admet que generarà estalvi.

Actualment la UB té 19 facultats i més d'un centenar
de departaments

Racionalitzar per guanyar eficiència. Aquest és el missatge que es vol transmetre des de la Universitat de Barcelona per explicar el pla de reorganització interna que ha engegat i que amb tota probabilitat desembocarà en una reducció significativa del nombre de facultats -ara en té 19- i de departaments, que superen el centenar.

El 31 de gener passat la UB va posar en marxa una comissió de reforma dels seus estatuts que preveu emetre un informe abans de l'estiu, i dins els seus treballs hi ha el de plantejar les bases per a una nova organització de les unitats acadèmiques i d'administració. El president d'aquesta comissió, que aplega 31 membres de diferents col·lectius de la universitat, David Vallespín, rebutja que l'objectiu en aquest replantejament organitzatiu sigui exclusivament econòmic, però reconeix que la iniciativa s'emmarca dins les accions que la universitat està implementant per fer front al difícil context de crisi i retallades que han generat un dèficit acumulat de 66 milions d'euros.“La reforma no té un objectiu econòmic, però tindrà una repercussió econòmica que evidentment ajudarà a reduir costos”, apunta Vallespín.

La UB preveu tancar el pressupost per al 2013 al mes d'abril i de moment treballa amb el pressupost prorrogat amb una retenció del 20% com a prevenció de possibles noves retallades en els futurs comptes de la Generalitat. Precisament un dels problemes a l'hora de quadrar els números a la UB és el deute per part del govern català, que suma 54 milions d'euros per endarreriments reconeguts. Capítol a banda mereix el parc científic, que, com per a la resta d'universitats, s'ha convertit en una pesada càrrega financera, en aquest cas amb un deute que supera els 100 milions d'euros.

Les xifres no acompanyen, però l'equip rectoral, encapçalat pel rector Dídac Ramírez, descarta mesures conjunturals com ara la venda de patrimoni, una opció que sí s'han plantejat per exemple a la UPC. Ramírez ja va avançar durant la darrera campanya electoral -va ser reelegit com a rector el novembre passat- la seva intenció de redissenyar el mapa de titulacions, però ara es fa un pas més per dissenyar tot un nou mapa organitzatiu de la universitat que aposti, explica Vallespín, per facultats més grans “que tinguin competències en les tres missions de la universitat, la docència, la recerca i la transferència de coneixement”. La comissió no proposarà un nombre concret de facultats i departaments, però Vallespín destaca que “seria raonable pensar en una forquilla d'entre 7 i 12 facultats i en una reducció del 40% en el cas dels departaments”.

Aquesta mateixa filosofia s'aplicarà a les unitats administratives per tal que n'hi hagi menys però “més ben dotades i amb un personal més preparat”, destaca Vallespín. Finalment la reforma inclouria la creació d'una nova figura, l'administració de campus, que estaria encapçalada per un vicegerent. Els criteris per decidir quines facultats es mantenen i quines passen a integrar-se en aquestes noves macrofacultats encara s'han de definir, però un dels punts de pes serà el nombre d'estudiants i professors que té cada una de les 19 unitats a dia d'avui. “Aquí tenim facultats que a les universitats europees són departaments”, destaca Vallespín.

Aquesta reorganització, explica el comissionat, es podria fer immediatament però s'ha optat per vincular-la a una reforma dels estatuts de la universitat perquè “el canvi que es busca és estructural i canviar els estatuts permetrà un redimensionament de les funcions, de la figura dels degans o de la dels directors de departament, que hauran d'assumir noves competències amb la reorganització”. La darrera modificació dels estatuts de la UB es va fer el 2003.

SENSE CONSENS.

El procés de reforma -que l'equip rectoral preveu tenir efectiu el curs 2014-2015-, parteix, però, amb un difícil consens. Així ho denuncia Victòria Girona, catedràtica de química física i principal rival de Ramírez en les passades eleccions, en què van concórrer fins a quatre candidatures. “No s'ha buscat la complicitat de la comunitat universitària, la comissió no dóna representació a totes les sensibilitats i en són moltes”, destaca. Segons Girona, l'equip de govern no ha traslladat els objectius de la comissió al consell de govern “ni s'ha creat un mecanisme de participació en els seus treballs”.

Girona també posa en dubte l'impacte d'estalvi en la reducció del nombre de facultats i lamenta que no s'hagin prioritzat altres problemes que considera més urgents “com assegurar el relleu generacional de molts professors que acaben contracte aquest any”. Finalment, la catedràtica de química física denuncia que en l'actual context l'equip de govern ha augmentat el nombre de vicerectors.

retallades

La UPC aprima la plantilla

Cent milions d'euros de dèficit –prop d'onze generats durant el passat 2012- pesen molt. Els comptes de la UPC per a enguany són especialment durs, amb una retallada global del 10,4% respecte de l'any passat, i ho són principalment en el capítol de personal, on la universitat preveu estalviar 12 milions d'euros. Ho farà prescindint de més de 200 treballadors, 90 dels quals, personal d'administració i la resta, professors associats a temps complet. La mesura arriba després d'un acord amb la Generalitat per eixugar el dèficit que preveu la supervisió per part del govern de la gestió de la universitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.