Gran angular

Set pimes catalanes al nou programa de la UE per a innovadors

Tenen la possibilitat de rebre fins a 2,5 milions d'euros cadascuna per desenvolupar els projectes de nous productes

Si passen a la segona fase d'Instrument Pime, l'ajut serà del 70% del cost

Set empreses catalanes formen part d'un grup de 155 petites i mitjanes empreses europees que rebrà les primeres subvencions de l'Instrument Pime, gestionat per la Comissió Europea, que disposa d'un pressupost de 3.000 milions d'euros per ajudar a créixer les companyies innovadores.

Les empreses seleccionades en la primera fase d'aquest programa -en què s'havien presentat 2.662 propostes- rebran 50.000 euros cadascuna per poder finançar uns estudis de viabilitat tecnològica i econòmica de la idea que han presentat, i han d'estar enllestits al cap de sis mesos.

Voctro Labs és una empresa derivada del grup de recerca en tecnologia musical de la Universitat Pompeu Fabra, amb quatre treballadors i una facturació anual entorn de 100.000 euros. Especialitzada en el desenvolupament de programes d'anàlisi, transformació i síntesi de la veu humana, en col·laboració amb la Yamaha, va desenvolupar el sintetitzador Vocaloid, amb què es poden fer cançons imitant el registre d'un cantant. Amb el projecte subvencionat es vol fer un pas més: poder imitar l'estil de cantants morts partint dels enregistraments a les discogràfiques.

Hidromecànica J. Bastán, és una empresa de Sant Pere de Ribes fundada el 1949, amb deu treballadors i dedicada a les energies renovables i projectes industrials. El seu projecte consisteix en un equipament per fer compost més ràpidament -passa dels 120 dies que es triga a 15- i més ecològicament, ja que com que es fa en una nau tancada s'elimina el perill de contaminar amb lixiviats i que apareguin rosegadors i insectes.

La lleidatana Ilerimplant, fundada el 1972, es dedicava a la producció de recobriments per al sector aeronàutic i de l'automoció, fins que als anys noranta va reorientat el negoci, que es dedica exclusivament al món sanitari. La UE li subvenciona el projecte d'un recobriment per a implants dentals que aconsegueixi una integració més ràpida.

Un cas semblant és del de Flubetech, una empresa de Terrassa creada el 2006, amb vuit treballadors i que s'ha introduït en el sector biomèdic amb recobriments d'eines quirúrgiques i components protètics dentals, però sense deixar de banda la fabricació de recobriments ceràmics per a eines industrials. Ha presentat un projecte a la UE per augmentar el rendiment dels motllos d'injecció.

Fundada el 1975, Iberital de Sant Feliu de Llobregat fabrica i comercialitza hostaleria i recanvis. Investigarà la fabricació d'una màquina de cafè més eficient ecològicament.

El desenvolupament d'un equip que permeti la detecció ràpida (en 24 hores), de baix cost i de manera simultània de tres patògens (Salmonella, Listeria Monocytogenes i Staphylococcus) en la indústria alimentària és l'objectiu del projecte d'Imicroq, una empresa de base tecnològica creada el 2010 al centre d'innovació ATIC de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Lenz Instruments de Cornellà de Llobregat és una empresa orientada al desenvolupament de sistemes per a aplicacions industrials d'inspecció i als serveis d'enginyeria per a l'optimització de processos. Ha presentat un projecte per optimitzar el rendiment de les línies de llescat de carn a alta velocitat.

Les pimes seleccionades es troben en bona posició per poder passar a la segona fase del programa, en què podran rebre entre mig milió i dos milions i mig d'euros cadascuna per finançar activitats relacionades amb la innovació, com projectes de demostració, assajos, estudis pilot, construcció a gran escala i miniaturització. Les ajudes seran del 70% dels costos, i els projectes s'han d'enllestir, com a màxim, al cap de 24 mesos.

En la tercera i última fase del programa, les pimes seleccionades es podran beneficiar de serveis de suport indirectes a través del treball en xarxa, formació, coaching, l'accés a les facilitats financeres amb els suport de la Unió Europea i de la presentació a entitats de capital de risc europees i a altres inversors per obtenir finançament.

Finançament

9.000 milions en set anys

L'Instrument Pime forma part del nou programa europeu de finançament de la recerca dotat amb 80.000 milions d'euros per a set anys i creat per ajudar les petites empreses innovadores a treure els seus projectes més innovadors del laboratori i posar-los al mercat.

Almenys el 20% d'aquest pressupost, gairebé 9.000 milions d'euros, s'ha de destinar a finançar les subvencions que es concediran a les petites i mitjanes empreses... A més, la CE i el Banc Europeu d'Inversions han creat l'instrument InnovFin perquè el sector financer concedeixi préstecs a empreses innovadores.

Imicroq

QFast2 té la finalitat de la detectar, en vint-i-quatre hores, tres patògens, com la salmonel·la, en la indústria alimentària.

Iberital

Ecobrew investigarà la fabricació d'una màquina de cafè que sigui més eficient i ecològica.

Lenz

SliceWatch pretén optimitzar el rendiment de les línies de llescat de carn a alta velocitat a les indústries càrnies.

Flubetech

Hipindmoul és un projecte per millorar els recobriments ceràmics i augmentar el rendiment dels motllos d'injecció.

Ilerimplant

SolDent és un recobriment per a implants dentals que aconsegueixi una integració més ràpida.

J. Bastán

HiCompost és un sistema de fabricació de compost que estalvia temps i és més ecològic perquè es fa en una nau tancada.

Voctro labs

Revivos investiga la creació d'un programari que permeti que l'usuari creï cançons a l'ordinador i les faci sonar com si les cantés un artista mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.