Opinió

En memòria de Bauman

Encetem un nou any amb la trista notícia de la mort de Zygmunt Bauman, un dels pensadors més crítics amb la societat contemporània, a la qual va titllar de “modernitat líquida” on res és sòlid, sinó temporal, passatger i fins i tot frívol i superficial. Observador de la realitat política i social, Bauman havia denunciat els aires neoliberals que dominaven la globalització i la política des dels temps dels presidents Thatcher i Reagan i alhora alertava els moviments de protesta de les seves contradiccions i febleses per la seva condició “líquida”: era més fàcil unir en la protesta que en la proposta.

Tot just venim d'unes dates en què proliferen les llargues sobretaules i que en algunes famílies, com la meva, donen peu a converses més o menys intenses i que poden acabar en debats acalorats. Aquest any n'hi va haver una de força interessant i que em remet precisament a aquesta condició “líquida” que esmentava Bauman.

Al llarg d'una sobretaula s'havia saltat d'un tema a un altre que en aparença no tenien relació: algú comentava la possibilitat de comprar un pis en un barri en transformació a la ciutat d'Isuara, semblava una bona inversió que tindria un alt rendiment. Un altre explicava les meravelles de la ciutat de Tamara on havien passat uns dies en un apartament molt ben situat, trobat per Internet. D'aquí es va saltar a un comentari sobre la pressió del turisme a la ciutat, a la nostra, Maurilia, i com era de difícil trobar pisos a bon preu, donant peu a una veu unànime de protesta: Ens acabaran fent fora a tots! Serà impossible viure aquí!

Maurilia era l'excepció? No. Isuara, Tamara i Maurilia pateixen del mateix, però l'única diferència és que nosaltres vivim a Maurilia. I per tant estem disposats a especular a Isuara i a Tamara però que no ens toquin el nostre territori.

La protesta i la crítica tenen un paper molt important per desvetllar allò que no funciona, que creiem injust, però alhora també cal reconèixer les contradiccions, els conflictes i les tensions. I això és el que Bauman desvetllava, les tensions per conflictes d'interessos d'una societat individualista i cruel. Serveixi la relectura dels seus escrits per construir propostes i accions en l'any que tot just estrenem i superar la protesta permanent i massa sovint líquida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.