Empreses

Mutua de Propietarios preveu guanyar pes adquirint dues firmes

La companyia especialitzada en comunitats creix un 4,3%. Aposta per la tecnologia i la diversificació

Un dels objectius del pla estratègic Mutua 2020 és arribar als 100 milions de primes

L'asseguradora Mutua de Propietarios, especialitzada en la protecció i la salut de la propietat immobiliària, busca l'oportunitat de poder adquirir alguna empresa a l'Estat espanyol i una altra a l'Estat francès per reforçar la seva presència fora de Catalunya. La companyia, amb seu a Barcelona i amb 181 anys d'història, preveu tancar l'exercici del 2016 amb uns 80 milions d'euros de facturació, cosa que representa un creixement d'un 4,3% respecte a l'exercici anterior.

L'entitat asseguradora, dirigida per Christopher Bunzl des de fa quatre anys, afirma que en aquest moment el 50% d'ingressos de les primes corresponen al mercat català i que l'altra meitat és fruit de les pòlisses subscrites a la resta del territori espanyol. En una primera fase, hi afegeix el responsable de l'entitat, es potenciarà l'equip de corredors, mediadors i agents d'assegurança a les zones de València, Madrid, Galícia i les Canàries. Però tot i així, l'objectiu és “poder comprar alguna petita empresa per guanyar pes fora de Catalunya”, explica Bunzl. Fins ara tenen força presència a Aragó i Astúries. Aquesta possibilitat de créixer de manera inorgànica no acabaria aquí sinó que també es traslladaria a un altre mercat. Concretament a França, país en què la companyia ha vist que hi ha moltes possibilitat “perquè les característiques de construcció dels edificis s'adeqüen a la tipologia de l'Estat espanyol”. Un objectiu del grup assegurador –que té uns 90.000 mutualistes i uns 60.000 edificis assegurats–, és potenciar la internacionalització, ja que fins ara pràcticament només hi ha pòlisses contractades a Andorra, fora del territori de l'Estat espanyol.

L'assegurança de Comunitats és la nineta dels ulls de Mutua de Propietarios, ja que representa el 88,5% de les primes de la companyia. Les pòlisses de la llar i la d'impagament de lloguer, amb un 3,5% cadascú, ocupen el segon i el tercer lloc del rànquing de productes. I finalment, l'assegurança de comerços significa entorn de l'1%. Tot i així, el producte que més ha crescut és l'impagament de lloguer (24%), seguit pel de la llar (10%). Cal destacar que el creixement del ram de Comunitats s'ha situat en un augment d'un 3,3% quan el mercat assegurador en aquesta mateixa modalitat ho ha fet en un 1,8%. En aquest sentit, el director general de la companyia explica que els números de l'exercici del 2016 han estat bons. I ho argumenta posant damunt la taula una dada significativa: “fa dos anys la ràtio d'anulació de pòlisses era d'un 15%, i el de l'any passat ha estat del 9,5%.”

Mutua de Propietarios, que disposa d'una plantilla de 143 treballadors -25 més que fa tres anys- preveu tancar l'any amb 80 milions d'euros de facturació, un 4,3% més que l'any anterior. En aquests moments la companyia és líder a Barcelona en assegurança de comunitats, segona a Catalunya i cinquena a l'Estat espanyol. “Aquí, per tant, és on hi ha més camp per córrer”, diu el responsable de l'asseguradora.

Per Christopher Bunzl, els principals reptes de la companyia s'han d'aconseguir amb el talent, la tecnologia i la innovació. Per això, en el pla estratègic Mutua 2020, que té en compte els principals objectius per als propers quatre anys, es volen millorar tots els aspectes relacionats amb la tecnologia per entrar de ple en la digitalització. “Amb els 6 milions que hem destinat a la digitalització entre el 2014 i el 2017 ara ja hem resolt les dues terceres parts dels objectius”, explica Bunzl. El futur pla també preveu que es diversifiquin els productes, que es millori la distribució i que s'arribi als 100 milions de facturació.

La cara negativa de qualsevol asseguradora és el sinistre. Mutua de Propietarios en va enregistrar tres el 2016, dels denominats “sinistres punta”. El més gran va ser a Oviedo, que va representar 1,3 milions d'indemnització per un gran incendi.
Facturació
80 M€
Treballadors
143
Any de fundació
1835

L'origen del cos de bombers de Barcelona

Ramon Roca

Mutua de Propietarios es va crear el 1835 per un grup de propietaris d'edificis que van tenir el suport de l'Ajuntament de Barcelona, de la Junta de Comerç i de la Societat Econòmica d'Amics del País amb l'objectiu d'assegurar els edificis contra el risc del foc, molt habitual en aquella època per la gran quantitat de fusta utilitzada.

Per aquest motiu, la companyia va crear un cos de bombers propi, dotat amb les primeres bombes extintores de la capital catalana i personal voluntari que va donar origen al cos de bombers de l'Ajuntament, a qui va cedir el 1875. Durant la Guerra Civil Espanyola, Mutua de Propietarios va complir una important labor social en indemnitzar el dany derivat dels bombardejos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.