Opinió

Picaresca urbana

El fenomen dels apartaments turístics i d'airbnb fa temps que està en el punt de mira de moltes ciutats del món. Han modificat la percepció del nostre propi habitatge, han generat nous models de negoci i nous productes immobiliaris, però també noves picaresques com la que vaig conèixer no fa gaire. Me l'explicava el propietari d'un immoble que havia estat multat per l'Ajuntament de Barcelona per llogar el seu pis com a apartament turístic (sense llicència) amb un anunci d'airbnb com a prova. Però mentre les fotos de la pàgina corresponien a l'interior de l'apartament, l'adreça i la façana eren d'un altre immoble proper, on propietari i inquilí (que tampoc no havia posat l'anunci) eren sorpresos per l'inspector de l'Ajuntament, que resolia finalment el malentès.

Mentre això passava, s'aprovava al Ple de l'Ajuntament el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics, el PEUAT, per regular la concentració de tots els establiments d'allotjament turístic a la ciutat. Una proposta de control amb partidaris i detractors. Però més enllà de la polèmica o el debat, la qüestió que quedarà pendent és com actuarà el pla sobre aquestes picaresques. Les activitats al marge de la legalitat aniran cercant picaresques noves per subsistir. Dotar-se de normes és important; dotar-se d'inspectors i la seva feina també és important; però això són solucions reactives davant d'un fenomen que com deia aquell “ha venido para quedarse”. Nous fenòmens requereixen noves eines. Molt fàcil dir-ho, molt difícil fer-ho. Alguns proposen el laissez-faire i esperar que el mercat s'autoreguli. Potser, però fa temps que vaig perdre la confiança en l'autoregulació del mercat en qüestions urbanes: acaba massa sovint en tragèdia i no pas en una transició tranquil·la com se'ns pretén vendre.

Prohibir-ho tot o regular-ho tot tampoc són respostes realistes ni efectives quan la solució pot acabar convertida en un nou problema.

Haurem d'esperar doncs que la picaresca deixi de ser patrimoni cultural d'aquest país i fins aleshores caldran grans dosis de gestió des de l'administració i una mirada molt atenta per seguir discernint entre la realitat i l'aparença.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.