Economia

Pagesia

La collita de poma caurà un 8% a les comarques de Lleida

Les pedregades i les gelades tardanes de la primavera l’han afectada, mentre que creix un 3% la producció de pera

S’espera un descens de collita també a la resta de productors europeus, que n’afavoriria una recuperació

La collita de fruita de llavor començarà d’aquí a pocs dies, i no serà gaire diferent en quantitat de la de l’any anterior. Les previsions del Departament d’Agricultura i Afrucat són d’un descens del 7% en el cas de la poma, amb una producció catalana situada en les 284.790 tones. Pel que fa a la pera es preveu un lleuger increment de producció, de l’1%, amb un total de 139.970 tones produïdes.

La superfície de poma s’ha incrementat lleugerament el darrer any, però la primavera no ha estat bona per a aquesta fruita, així que no s’ha acabat traduint en l’esperat increment de collita. Les pedregades i les gelades tardorenques dels darrers mesos n’han escurçat la producció. Són les grans productores de poma del país, però enguany també són les més afectades pel descens: s’hi preveu collir unes 202.090 tones, un 8% menys que el 2016. El descens també afectarà la collita gironina (-2%), la segona amb més producció, i la tarragonina (-3%). S’augmenta producció a les comarques de Barcelona (9%).

Pel que fa a la pera, es preveu que a les comarques de Ponent se’n collirà un 2% més, fins a les 134.570 tones. La collita gironina s’escurçarà força, d’un 29%, a causa de les arrancades, l’escassa floració i la meteorologia; i se’n colliran 3.530 tones.

Respecte als preus, Manel Simón, director general d’Afrucat, ha explicat que cal esperar a les dades a nivell europeu i mundial. De moment, apunten a un descens de producció a la resta d’Europa, que apuntarien a fins un 50% en el cas de Polònia, segons les darreres dades de la Federació de Cooperatives. Tot i que fa un mes els estocs de Golden –el 70% de la producció de poma– eren de 60 milions de quilos i el mercat estava saturat, des d’Afrucat es confia en la bona marxa de la sortida de producte de les càmeres, que deixarien l’estoc a zero abans de començar la nova campanya. Això indicaria una campanya de fruita de llavor més positiva que la passada. A banda, des d’Afrucat s’apunta que el descens del 7% en poma pot significar la recuperació del mercat, segons Joan Serentill, que també ha remarcat la recuperació de superfície a Catalunya i la reconversió variental. Per contra, en pera cal incrementar els calibres per recuperar mercat i per obrir-ne de nous, ha afirmat Serentill.

Augmentar el consum

La directora general d’Agricultura, Teresa Masjuan, ha recordat que aquest mes han iniciat una campanya de foment del consum de fruita fresca, de temporada i de proximitat, dirigida en especial a les famílies. El consum de fruita fresca està estancat, i la campanya posa el focus en els beneficis que suposa el consum de fruita per a una dieta equilibrada i saludable.

LA XIFRA

202.090
tones
de pomes es colliran a les comarques de Lleida de les 284.790 del global català.

LA XIFRA

134.570
tones
de peres es colliran a les comarques de Lleida. El total català és de 139.970 tones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.