Empreses

Trefinos vol ampliar per donar sortida a la demanda exterior

La bicentenària de taps de suro de Palafrugell líder a Catalunya vol créixer 3.000 m² i invertir en la filial italiana

La firma Trefinos lidera tecnologies extractives per eliminar el gust i l’olor del suro

Trefinos, la primera empresa del sector de taps de suro per a espumosos i vi de Catalunya, vol ampliar les instal·lacions de la fàbrica de Palafrugell i també es troba en procés d’inversió per millorar les instal·lacions de la filial italiana. Les dues decisions es prenen perquè l’empresa, de 250 anys d’història, necessita més espai per poder complir amb l’increment de demanda que en un 80% de la seva facturació prové dels mercats exteriors.

L’empresa de Palafrugell, que produeix més de 500 milions de taps per a cava, xampany i vi, i processa anualment 14.500 tones de suro, necessita ampliar la fàbrica. “Estem en espera dels permisos municipals per poder edificar una parcel·la que ja hem comprat de 3.000 m²”, explica Joan Ginesta, president de Trefinos, que afegeix que l’ampliació “ens permetria ser més eficients, gestionar millor la producció i disminuir la despesa energètica”. Actualment la superfícies de la fàbrica és d’uns 25.000 m².

Trefinos, que factura 42 milions d’euros, disposa de filials a França, Itàlia i EUA i té presència a 22 països d’arreu del món. La surera es troba en ple procés d’inversió per ampliar la fàbrica italiana. Des d’aquell país es fan els serveis d’acabats dels taps i l’activitat comercial. Tant l’ampliació de la seu com de la filial arriben en un moment en què els increments de facturació van mantenint creixements sostinguts. El darrer exercici les vendes van pujar un 6% i enguany “la previsió és de créixer entre un 5 i un 7%”, diu Joan Ginesta.

Les exportacions representen el 80% de la firma gironina, que ha basat la seva activitat els darrers anys en la millora tecnològica. “Una de les nostres obsessions és la innovació i l’aposta per les tecnologies abstractives que permeten eliminar el gust i l’olor del suro per mantenir la màxima qualitat del cava, l’escumós o el vi”, explica Cristina Ginesta, directora general de la firma, que disposa d’una plantilla d’uns 145 treballadors.

Trefinos, que és la indústria surera de més llarga trajectòria històrica internacional, ja lidera el mercat del tap tècnic, gràcies a la fusió entre tradició i tecnologia. El tap tècnic es va introduir als anys noranta i està constituït per un cos de suro aglomerat molt dens, amb discos de suro natural enganxats a l’extrem superior. Aquest tap és químicament molt estable i mecànicament molt resistent. El principal detonant de la innovació al món del suro és l’aparició de tecnologies extractives. L’empresa bicentenària disposa de tres tecnologies d’extracció úniques: Montebebello, TD3 i Thor.

Inicialment, Trefinos produïa taps per al cava i escumosos, però l’any 1995 entra també en la producció del tap tècnic en el mercat del vi. En l’actualitat els taps adreçats al vi ja representen prop del 40%.

A la seu de l’empresa del Baix Empordà hi treballen 112 empleats. La resta estan ubicats en una planta de Vicente de Alcántara, a Badajoz, situada a la serra de San Pedro, una de les majors zones sureres de l’Estat espanyol. “És essencial tota la feina que es fa a la planta d’Extremadura perquè això implica rebre la matèria primera de gran qualitat”, afirma Joan Ginesta. El president de Trefinos explica que ara estan ocupats en la recerca d’un lloc més pròxim a Catalunya per aconseguir una matèria primera de qualitat provinent del bosc.

CRONOLOGIA

1763
L’origen. Es troba documentació que un empresari d’Agullana es dedicava a produir taps de suro. Un any després en aquesta localitat gironina ja n’hi havia 12 fàbriques. Amb el temps s’hi van instal·lar fins a una quarantena de plantes fabrils. Aquesta localitat és una de les primeres de l’estat on comença la indústria dels taps de suro gràcies a la família Guinart, que es va assabentar que a França hi havia cellers que conservaven els escumosos amb taps de suro.
1767
El pioner. Martí Barris Barris, de Mont-roig, ja va començar a treballar els taps de suro a la serralada de l’Albera (Alt Empordà).
1917
L’expansió. Trefinos es crea el 1917 per absorció de Barris y Cia. Joan Miquel i Avellí, propietari de Manufacturas del Corcho, va comprar la més que centenària Casa Barris.
1930
Domini. La nord-americana Armstrong Cork passa a controlar Manufacturas del Corcho i Trefinos.
1995
Alliberament. La firma nord-americana Armstrong abandona Trefinos.
2012
Canvi. La portuguesa Corticeira Amorim va adquirir el 91% de les accions de la firma de Palafrugell.
la propietat

Amorim, l’imperi del suro lusità

Corticeira Amorim, màxim accionista de Trefinos des del 2012, és un imperi industrial portuguès. Una tercera part de les 12.000 milions d’ampolles que es fabriquen cada any al món porten suro elaborat per aquest grup. El 50% del seu negoci, que factura 650 milions d’euros, surt dels taps de suro. Però també ha col·laborat en el sol de la Sagrada Família. El president és António Rios de Amorim, nebot del patriarca Américo Amorim, que ha mort fa poc i que era de la família més rica de Portugal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.