Opinió

Mercat de treball i model productiu

La macroeconomia a Catalunya remunta. Però aquest fet es trasllada a les persones? El model productiu en què estem basant la recuperació econòmica genera ocupació estacional i molt precària. Estem davant d’un gegant amb peus de fang que en qualsevol moment es pot tornar a convertir en pols.

És en aquestes circumstàncies que cal tenir una visió “holística” del nostre mercat de treball fruit d’aquest model productiu feble. Què cal fer, doncs? En primer terme, canviar el model productiu del nostre país per fer-lo més competitiu, posar totes les eines per desenvolupar el Pacte Nacional per la Indústria, de manera que s’asseguri la generació de llocs de treball de qualitat i estables.

També cal assegurar-nos que el nostre país afronta amb garanties la transició cap a la indústria 4.0 i la digitalització, i fer-ho d’una manera activa i socialment responsable, formant les persones treballadores per evitar l’exclusió del mercat de treball de determinants col·lectius, i establir regles que assegurin que la coneguda com a “economia col·laborativa” es desenvolupi complint la normativa laboral, fiscal i mercantil.

Economia terciaritzada.

En segon terme, i especialment davant d’una economia terciaritzada com la nostra, cal que Catalunya sigui molt bel·ligerant pel que fa a les contractacions i la seva causalitat, ja que la majoria es fan en frau de llei. I és aquí on tota la força de la Inspecció de Treball ha d’actuar, dotant-la dels mitjans necessaris. També caldrà assegurar que realitats com les empreses multiserveis deixin de fracturar el mercat de treball d’una forma profunda molt injusta.

Hem de situar també l’aprovació d’una llei de contractes del sector públic que reguli clàusules d’estabilitat en l’ocupació i de compliment dels convenis sectorials. D’aquesta forma l’ocupació generada per les administracions públiques es configuraria com un agent tractor per sortir de la precarietat laboral on el sector privat ens ha ficat.

I finalment, cal fer de la lluita contra l’atur el vaixell insígnia d’aquesta legislatura, assegurant estabilitat en les polítiques actives d’ocupació i establint les polítiques socials com a dret garantit. Perquè el país ha de decidir el model social i després la fiscalitat ha d’operar com a garantia per poder cobrir les necessitats dels ciutadans i les ciutadanes.

Hem situat en un principi que havíem de tenir una visió global. No podem fer de la precarietat un element estructural del nostre mercat de treball. I les solucions passen per derogar tota la legislació i reformes laborals que ho han permès. I passa també per un canvi de model productiu al servei de les persones que estigui sincronitzat amb unes polítiques públiques que lluitin contra l’atur i amb unes polítiques socials que garanteixin la cohesió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.